Община Пловдив, представена от служители на ОИ Старинен Пловдив" участва

...
Община Пловдив, представена от служители на ОИ Старинен Пловдив" участва
Коментари Харесай

Пловдив представя Улицата на занаятите и Капана на туристическо изложение

Община Пловдив, показана от чиновници на ОИ " Старинен Пловдив " взе участие в 35-то Международно туристическо ревю " Ваканция и Спа Експо ", което се организира от 14 до 16 февруари 2018 година в Интер Експо Център, град София под мотото " Туризъм на прекарването ". Акцент в тазгодишното показване на особено брандирания пловдивски щанд са " Улицата на занаятите " в Стария град и " Капана -квартал на креативните промишлености ". 

Събирайки на едно място целия туристически пазар, туристическата борса дава неповторимата опция за нови контакти, разширение на мрежата от сътрудници и клиенти, бизнес срещи с експерти от целия свят във всички браншове на туристическия отрасъл. Още в първия ден през днешния ден, след формалното разкриване чиновниците на ОИ " Старинен Пловдив " организираха няколко работни срещи с представители на Министерство на туризма на Куба и на Турция, представители на Националните туристически бордове на Сърбия и на Македония, както и с туроператори от няколко гръцки общини. Целта на срещите бе обвързвана с привличане на туроператори и увеличение на броя на посетителите, обмяна на положителни практики и представяне на огромното събитие " Пловдив - Европейска столица на културата 2019 ".

На щанда в трите дни, демонстрации ще вършат и двама майстори от Регионалната занаятчийска камара в Пловдив, които с изключение на, че демонстрират на място тънкостите на старите занаяти, ще описват за живота на " Улицата ".
Единият от обектите, включен в " Улицата на занаятите " е Бакаловата къща на ул. Д-р Чомаков № 9 до Небет тепе, реставрирана по японски план, през 2009 година В момента в нея работят четирима майстори. Те създават художествени тъкани, украшения от мъниста, керамика и произведения от царевична шума. 

В къщата се организират самостоятелни и групови образования, означават се обичайни календарни празници, гостуват майстори от България и чужбина. Посетителите могат да следят и да се включат сами в работния развой. На ул. " Стръмна " № 3 може да се опита топъл ръчно месен самун с мая, поднесен от майстор-пекар. Там също се създават плъстени кукли. В къщата се показва и грънчарския поминък, а на втория етаж има работилница на занаятчия за изобразяване върху стъкло. На ул. " Стръмна " № 2, къщата е приютила работилнички по художествени тъкани. Гостите образно могат да се срещнат с процеса на тъкане с другите техники, с мокро плъстене на вълна и иглонабиване, като дружно с това могат да се допрян и до процеса на изобразяване върху керамика. 

На ул. " Стръмна " № 1, къщата е отдадена на текстила. Тук могат да се усвоят старинни български тъкачни техники и да се взе участие в изработването на художествени творби. На ул. " Стръмна " № 1а дворът се оглася от музика. Музикантът-майстор самичък, на място, създава български национални музикални принадлежности - гайди, тъпани, кавали, гъдулки, тамбури. В същия двор може да се чуе и по какъв начин пее желязото, когато попадне в умелите ръце на майстор-ковач. На ул. Четвърти януари № 4 всеки клиент може да се облече в обичайни български носии от разнообразни райони на България и да отнесе спомен от българската достоверна просвета, наследена и съхранена от генерации наред. 

"Капана " - квартал на креативните промишлености е дълготраен план на Фондация "Пловдив 2019 ", който притегля и заселва в една от централните, само че неоживени елементи на града представители на креативните промишлености от Пловдив, страната и чужбина, като дава удобна и стимулираща среда за тяхното развиване. 

Със своите действия "Капана " - квартал на креативните промишлености се трансформира в привлекателно място за актьори, куратори, културни мениджъри, занаятчии, архитекти, софтуерни експерти, урбанисти, писатели и музиканти от цялата страна и стана различим интернационален център. В дълготрайна вероятност планът има за цел да утвърди Капана като известна и обичана марка в народен и интернационален подтекст, която да притегля интереса на туристи и на представители на креативните промишлености от целия свят.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР