Община Пловдив подготвя интегрирани мерки за подобряване качеството на въздуха,

...
Община Пловдив подготвя интегрирани мерки за подобряване качеството на въздуха,
Коментари Харесай

Пловдив подготвя интегрирани мерки за подобряване качеството на въздуха

Община Пловдив приготвя интегрирани ограничения за възстановяване качеството на въздуха, стана известно след среща в Министерството на околната среда и водите на зам.-министър Ренета Колева и пловдивските зам.-кметове по превоз - Тодор Чонов и по екология - Анести Тимчев, оповестиха от Общината.

Основната тематика бе да се обсъдят опциите за финансиране на значимите планове за града по Оперативна стратегия " Околна среда " /ОПОС/, в подтекста на бъдещия План за интегрирано развиване на общината за интервала 2021-2027 година

По време на срещата са показани част от плановете, които сега приготвя общинската администрация. В момента администрацията работи по план за замяна на старите уреди за отопление с екологични други възможности и в това време се работи за неговото надграждане.

Като мярка за възстановяване качеството на въздуха е и въвеждането на зони с ниски излъчвания в Пловдив, за които сега се създава методика. Развитието на " зелената " система също е измежду предпочитаните планове, заложени в дълготрайната тактика на Община Пловдив, е подчертал по време на диалозите Анести Тимчев.

Предвижда се и планиране и възобновяване на нови градски паркове - " Розариум ", " Коматево ", " Рибница ", " Хан Крум ", Ботаническата и Дондуковата градина. Това включва и облагородяване на тепетата.

От общинския пресцентър показват, че е належащо и финансиране за разширението на депата в Цалапица и Шишманци, тъй като потенциалът им е пред привършване.

В подтекста на ограниченията за възстановяване на качеството на въздуха са и планове в региона на превоза - правене на План за устойчива градска подвижност, възстановяване на трафика посредством надграждане на системата за ръководство, създаване на нови велоалеи, възстановяване на изискванията за пешеходно придвижване, буферни паркинги, е подчертал Тодор Чонов.

Според него, откакто разполагаме с интегрирани ограничения по качеството на атмосферния въздух (КАВ), би могло да се търси финансиране от ОПОС и за закупуването на 20 електробуса за потребностите на бъдещото общинско комерсиално сдружение за екологичен превоз. Целият план включва още създаване инфраструктура за зареждане, на хранилище и рационализация на спирките.

Битовото отопление е един от главните замърсители на въздуха в Пловдив, общината ще има опция да получи средства за продължение на програмата е споделила зам.-министър Колева.

Според специалистите в този момент е моментът да бъдат импортирани и плановете за уголемение на депата, тъй като през идващите програмни интервали те към този момент няма да са приоритет за финансиране.

Въпреки, че планът за КАВ е интегриран, ограниченията в региона на превоза няма опция да бъдат финансирани от една и съща стратегия, само че може да се кандидатства за тях по оперативната стратегия за развиване на районите. По нея биха могли да бъдат финансирани и всички планове за развиване на зелената система, се показва още в известието.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР