Община Пловдив има затруднения при осигуряване на вертикални знаци за

...
Община Пловдив има затруднения при осигуряване на вертикални знаци за
Коментари Харесай

Община Пловдив бави поставянето на важни пътни знаци, защото.. ги няма!

Община Пловдив има усложнения при обезпечаване на отвесни знаци за градската пътна мрежа и затова бави инсталирането на значима маркировка. От тази година доставките на знаци към ОКТ са били орязани, научи TrafficNews , а повода за това е скокът в цената им.
Прочетете още
В разследване на това към този момент няколко повече от месец се бави слагането на знак Д21, който урежда местата за паркиране на хора с увреждания. Той трябваше да бъде конфигуриран на бул. „ България “ 45-47, където има построена хоризонтална маркировка за 6 паркоместа за инвалиди. Заради изчезнал отвесен знак обаче те на процедура стават разрешени и за водачи без инвалиден стикер, което прави окупирането им всекидневие.

В средата на декември шефът на ОКТ Георги Стоилов съобщи за медията ни, че ще инициира слагане на знак в незабавен порядък. Предвид обстоятелството, че това по този начин и не се случи – ние още веднъж го потърсихме. По думите на Стоилов повода отвесна маркировка на бул. „ България “ към момента да липсва е цялостния недостиг, който общинското дружество изпитва.   

Една от огромните публични поръчки, които „ Организация и надзор на превоза “ направи миналата година, бе обвързвана точно със подписване на контракт с компании, които да поддържат маркировката за Пловдив. Поръчката включва 3 обособени позиции – за полагане на хоризонтална пътна маркировка по уличната мрежа, за слагане на нова и ремонт на съществуващата отвесна пътна сигнализация и за ремонт, доставка и монтаж на ограничаващи системи. Нейната обща планирана цена възлиза на 1 360 000лв., като за втората позиция, отговаряща за пътните знаци, ще бъдат отделени до 440 000лв. 

Поръчката, чийто възложител е Георги Стоилов, бе пусната в средата на 2022г., само че се забави поради тъжба на един от претендентите пред Комисия за защита на конкуренцията. " Битулайт " ООД се е обърнала към Комисията за защита на конкуренцията поради решение на шефа на ОКТ, с което компанията бива отстранена от присъединяване в публичната поръчка за обособена позиция № 2. От мнението на „ Битулайт “ излиза наяве, че в началото те са били определени за реализатори на поръчката.

Справка демонстрира, че решението на комисията към Общината е оповестено на 13 октомври и в него се показва, че компанията печели две от позициите с над 98т.. Три дни по-късно обаче компанията получила писмо, подписано от Стоилов, в което я уведомяват, че отчетът на комисията за доставка на знаци не е утвърден и се връща на стадий разглеждане на ценови оферти на участниците.

В последна сметка Комисия за защита на конкуренцията е счела за основателна жалбата на „ Битулайт “ ООД и със свое решение е върнала процедурата на стадий ново разглеждане на ценовите оферти, като разрешава на компанията да взе участие в състезанието. Заради пропуснати изгоди и разходи по каузи пък ОКТ ще би трябвало да изплати на „ Битулайт “ 3 350 лева

Пред TrafficNews шефът на общинското дружество „ Организация и надзор на превоза “ означи, че офертите са прегледани и следва сключването на контракти по трите позиции. Това ще се случи, несъмнено, в случай че някой от участниците не апелира решение на комисията за избор победител в състезанието. 

По повод маркировката на бул. „ България “ Стоилов добави, че при опция ще бъде подложен знак от изтекло платено преференциално паркиране пред домове на хора с увреждания, които към този момент не ги употребяват.

Ще се случи ли това и по кое време – ще продължим да следим.

Припомняме, че казусът с наглото завладяване на паркоместа за инвалиди в Пловдив е сериозен.  TrafficNews  редовно получава и отразява сходни сигнали с вярата да сведе до най-малко нетолерантното държание на избрана група водачи. Ако и вие се натъкнете на сходни нередности, може да ни изпращате сигналите си като известие в страницата ни във  или на публицистичната ни поща .

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР