Община Пловдив е спечелила дело за 4 имота, собственост на

...
Община Пловдив е спечелила дело за 4 имота, собственост на
Коментари Харесай

Общината спечели важно имотно дело, прави паркове

Община Пловдив е спечелила дело за 4 парцела, благосъстоятелност на компания " Дриймвил " ООД, като въпросните се намират зад мол " Пловдив ", научи Plovdiv24.bg . Става дума за обособени парцели, заключени сред булевардите " Копривщица ", " Свобода ", продължението на ул. " Владивосток " и бул. " Пещерско шосе ". Общата им повърхност е малко над 2 и половина декара. На тяхно място ще се озеленява.

Ето каква е историята:

През 2010 година община Пловдив подписва контракт с компания " Дриймвил " ООД. Според този договор фирмата би трябвало да построи пътна инфраструктура и ВиК, ел- и топлофикационни мрежи. В подмяна получава парцелите и правото на градеж върху тях.

През 2016 година от фирмата предприемат дейности за градеж - скици, визи, разрешителни за градеж, Общината обаче ги отхвърля с претекста, че по Закона за собствеността, в случай че правото на градеж не е осъществено в 5-годишен период, то се погасява. Т.е. в период от 5 години (в случая до 2015 година) би трябвало да се стартира градеж, който да се докара до Акт 14. Иначе правото на градеж е погасено.

След отхвърли на дирекция " Устройство на територията ", компания " Дриймвил " ООД завежда дело против локалната администрация с иск за признание, че правото на градеж не е погасено, защото са имали справедлива неспособност да го осъществят.

" Тази им неспособност е обвързвана с това, че не е била издигната инфраструктурата, която в действителност е предметът на контракта от 2010 година. Според нас неналичието на инфраструктура не е спънка за започване на градеж ", разяснява Мирослава Сукарева - директорката на дирекция " Общинска благосъстоятелност ".

В последна сметка Окръжен съд отсъжда в употребява на община Пловдив, решението е доказано и от Апелативен съд. Върховен касационен съд пък не позволи касационното обжалване. Вече са изплатени и 15 хиляди лв. на администрацията. Това са разноските по делото.

От тук насетне ще се изиска от Кадастъра " Дриймвил " да бъде заличена от картата. Съответно ще се започва и процедура по изменение на ПУП-овете на парцелите. Това ще се наложи, защото концепцията на кмета Иван Тотев е тези терени да се озеленят.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР