Община Пловдив е обявило обществена поръчка за изработка на идеен

...
Община Пловдив е обявило обществена поръчка за изработка на идеен
Коментари Харесай

Обявен е идеен конкурс за основен ремонт на кино "Космос" в Пловдив

Община Пловдив е оповестило социална поръчка за направа на абстрактен план за главен ремонт на кино " Космос ", известно от предишното като кино " Комсомол ", което от години тъне в съсипия.

Крайният период за изпращане на планове е 14 юни 2019 година, а общият награден фонд е на стойност 20 хиляди лева Той ще бъде разпределен сред първите три плана в състезанието, които ще получат надлежно по 10 000, 6000 и 4000 лева. Класиралият се преди всичко план ще получи правото да изготви и механически план.

Проектите би трябвало да са на български език, само че в състезанието могат да вземат участие архитекти и архитектурни студия от цяла Европа. Документи за присъединяване са оповестени на уеб страницата на община Пловдив.

Сред изискванията за плановете е те да вземат поради регулационния проект на централната градска част, а съществуващата постройка да се резервира. В това число влиза и прилежащото към нея площадно пространство. През март съдът отсъди общината да заплати, с цел да придобие собствеността върху имота на площадното пространство, откакто преди този момент седемте притежатели на терена желаеха отчуждаването да бъде анулирано.

В състезанието има пет балообразуващи критерия, като максимален брой точки ще се дават за функционалност и ползваемост, по-късно за иновативност, креативност и резистентност, настрана - за рационалност, за архитектурен облик, както и за планирана стойност на плана.

Сградата на киното е приключена през 1964 година по план на архитектите Любомир Шинков и Любомир Бонев. Дори за тези, които нямат скъпи мемоари от филмите, гледани " Комсомол " прави усещане с модернистичния си дизайн и облицовки и окаченото вито стълбище. Сградата има потенциал от 800-900 души, на който и днешните салони могат да завидят. Последната прожекция в нея е през 1999 година, след което за малко обитава дискотека и компютърен клуб и е изоставена.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР