Община Пловдив е изготвила план-сметката за твърди битови отпадъци за

...
Община Пловдив е изготвила план-сметката за твърди битови отпадъци за
Коментари Харесай

Община Пловдив няма да вдига такса „смет“ през 2022 г.

Община Пловдив е изготвила план-сметката за твърди битови боклуци за 2022 година. Според нея не се планува повишение на таксата за жителите и бизнеса, оповестиха от общината. „ Считаме, че в продължаващата Ковид конюнктура не е належащо да натоварваме нито жителите, нито бизнеса с спомагателни разноски и по тази причина не се планува повишение на такса „ боклук “ през идната година “, е удостоверил заместник-кметът по екология Анести Тимчев.

Въпреки това от общината оповестяват, че ще се заделят повече средства за обезпечаване на съдове за запазване на битови боклуци - контейнери, кофи и други. Става въпрос за 200 000 лева, които ще бъдат употребявани за закупуване на почти 600 броя съдове за запазване на битови боклуци. Също по този начин са планувани средства за осведомителни акции във всички региони на града свързани с попречване образуването на боклуци и подготовка за повторна приложимост.

В проект сметката са заложени още 12.4 млн. лева за сметосъбиране и сметоизвозване, прецизират от общината. Други 23 млн. лева са заделени за разчистване из общината и прехрана на общинските предприятия „ Чистота “, „ Градини и паркове “ и „ Траурна активност “. Общият размер на всички планувани разноски за 2022 година в Община Пловдив възлиза на 46.4 млн. лв..

Предвижда се също по този начин и понижение в размера на ръчното разчистване на градската инфраструктура. През идната година посредством кредитен запас ще бъде осъществена и програмата за закупуване на ново съоръжение за двете общински компании „ Градини и паркове “ и „ Чистота “, което ще докара до повишение кратността на почистването и обработването на отпадъците с 15 на 100.

В проекта са планувани и ограничения за възстановяване на организацията и работата на Регионалното хранилище за неопасни боклуци в с. Шишманци и с. Цалапица за по-комплексно култивиране на битовите боклуци на Пловдив. Съвместно с компаниите за оползотворяване на боклуци от опаковки „ Булекопак “ АД и „ Екопак “ АД ще бъде развита система за работа с възпитаници, фамилии и организации по разширение успеваемостта от разделното събиране на битовите боклуци, плануват от локалната власт.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР