Община Плевен е кандидат за инвестиция от близо 3 милиона

...
Община Плевен е кандидат за инвестиция от близо 3 милиона
Коментари Харесай

Плевен кандидатства за инвестиция от близо 3 милиона лева за превенция на горски пожари

Община Плевен е претендент за инвестиция от близо 3 милиона лв. за осъществяване на поредност от мероприятия за предварителна защита на горските пожари, оповестиха от общината.

Проектът е подготвен и планува въвеждане на нови превантивни действия за понижаване заплахата от сходни катастрофи в горските масиви. Изпълнението му ще понижи и заплахата от вредители, заболявания и естествени бедствия в горските територии, настояват експерти, създатели на плана.

Съгласно направена методика, българските гори са класифицирани в три степени на риск от горски пожари - висок, междинен и невисок, като община Плевен е избрана като територия с висок риск.
Процедурата за даване на 100 % безплатна финансова помощ се реализира с финансова поддръжка на Европейския аграрни фонд за развиване на селските региони и с национални средства, чийто общ размер възлиза на 33,363 милиона лв.. Общият размер на безвъзмездната финансова помощ по процедурата е 14,562 милиона лв..

Общата стойност на плановото предложение на Община Плевен е до посочения оптимален размер за един претендент - 2,933 милиона лв..
С плана си Община Плевен ще има опция да осъществя част от отговорностите, които има по осъществяване на плануваните в Горскостопанския проект превантивни действия със наложителен темперамент. Те са избрани от общинска разпоредба и от Закона за горите. Целта е да бъде основана и поддържана противопожарна инфраструктура.

Конкретните строително-монтажни работи ще обзет землищата и горските територии на другите обитаеми места в общината. Ще бъдат построени горски пътища за транспортен достъп до водоизточник за противопожарни потребности. Предвижда се създаване на резервоари за предпазване на вода за град Плевен и четири от селата в общината - Николаево, Гривица, Радишево и Бохот, а в селата Беглеж, Бохот, Върбица и Буковлък е заложено създаване на лесокултурни загради.
В град Славяново и селата Върбица, Коиловци, Къртожабене, Ласкар, Мечка и Радишево планът планува създаване на минерализовани линии.
Срокът за осъществяване на плана е 36 месеца. Общинският съвет даде единодушието си за кандидатстване.

Община Плевен е претендент за финансиране по подмярка 8.3 "Предотвратяване на вреди по горите от горски пожари, естествени бедствия и катастрофични събития " от мярка 8 "Инвестиции в развиване на горските региони и възстановяване жизнеспособността на горите ". Мерките са по Програмата за развиване на селските региони 2014 - 2020 година, подкрепена от Европейския аграрни фонд за развиване на селските региони.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР