Община Пещера започва процедура за преобразуване чрез сливане на Основно

...
Община Пещера започва процедура за преобразуване чрез сливане на Основно
Коментари Харесай

Сливат две училища в Пещера

Община Пещера стартира процедура за превръщане посредством обединение на Основно учебно заведение „ Любен Каравелов ” и  ПГЛПМ,,Васил Левски “ в Обединено учебно заведение. Двете образователни заведения употребяват обща постройка. През последните години е трайна наклонността учениците в Професионалната гимназия да не приключват 12 клас. Към момента в ПГЛПМ,,Васил Левски “ са записани 139 възпитаници в дневна и вечерна форма на образование. Въпреки положителните специалности, които предлага учебното заведение, учениците, най-вече от ромски генезис, имат доста на брой и постоянно неизвинени отсъствия. Често възпитаници отпадат, заради тръгване в чужбина, ранно раждане или ранно започване на работа.

В същото време в ОУ,,Любен Каравелов “ сега се образоват 288 възпитаници от предучилищна възраст  до  седми клас. Съставът на учениците е напълно от ромски генезис. Въпреки положителните условия, които учебното заведение предлага броят на учениците му бележи наклонност към понижаване. В учебното заведение зачестяват случаите на родители, които не обезпечават наличието на  децата си, подлежащи на наложително предучилищно и учебно обучение, в резултат на което за интервала на образователната 2016/2017г. са  наложени 13 акта за наказания  на родители по реда на чл.347 от ЗПУО. Въвеждането на Механизма за взаимна работа на институциите по обгръщане и задържане в просветителната система на деца и възпитаници в наложителна предучилищна и учебна възраст, разкри същинската картина на голям брой заминаващи в чужбина фамилии, ранно отпадане на девойки, заради раждане, започване на работа за издръжка на фамилията, като аргументи за непосещаване на учебно заведение.

Обединяването на двете учебни заведения от началото на образователната 2018/2019г., би довело до възстановяване задържането и обгръщането на децата и учениците в просветителната система, би асъдействало за понижаване на каузи на прекъсващите образованието си след седми клас.

Обединеното учебно заведение ще даде опция за придобиване първа степен на професионална подготовка по към този момент утвърждения проект – банкет за идната образователна година. Ученици искащи да продължат образованието си след Х клас ще бъдат насочвани към ПГХВТ,,Атанас Ченгелев “ в Община Пещера.

Преобразуването не изисква спомагателен финансов запас от общинския или учебен бюджет. Освен това ще бъдат непокътнати работните места на педагозите.      

Предложението на кмета за започване на процедура за промени в просветителната мрежа на Общината ще се внесе в Министерство на образованието и науката след решение на Общинския съвет и след инспекция и мнение на РУО.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР