Община Пазарджик е във финансов колапс, обяви на първата си

...
Община Пазарджик е във финансов колапс, обяви на първата си
Коментари Харесай

ФАЛИТ! Запорираха сметките на Пазарджик

Община Пазарджик е във финансов колапс, разгласи на първата си конференция новоизбраният кмет на града Петър Куленски от " Продължаваме промяната - Демократична България ", представен от Българска национална телевизия. Той добави, че ситуацията е доста по-зле от предстоящото.

В продължение на 16 години Пазарджик беше ръководен от подкрепяния от ГЕРБ Тодор Попов, който е прочут и с околните си връзки с Движение за права и свободи. Той стигна до балотаж и на последните локални избори, само че получи с 3277 гласа по-малко от депутата от " Продължаваме промяната - Демократична България ".

Куленски акцентира, че е запорирана банковата сметка на общината от Националната организация за приходите. Според кмета предходното управление на община Пазарджик умишлено е завишило с над 10 млн. лева предстоящите доходи от локални налози и такси. С над 3 млн. лева са надписани и упованията от такса " Смет " и това надалеч не са всички наследени финансови проблеми.

Общият размер на отговорностите не беше конкретизиран от Куленски, само че той уточни, че 27 млн. лева са задълженията към локални снабдители, над 1.5 млн. лв. са заеми към банки и Фонд за органите на локалното самоуправление в България (ФЛАГ). Общината не е внесла 611 хиляди лева за осигуровки на чиновниците си, което поставяло под риск и приемането на средства по Плана за възобновяване и резистентност.

Общината не е превеждала пари за заплати на учителите и за отопление на учебните заведения. Забавени заплати за септември и октомври има към играчите и спортно-техническия щаб на волейболния клуб " Хебър. Кметът уточни, че през години са заделяни по 350 000 лева за волейболния клуб и 300 000 лева за футболния тим на града.

Според новия кмет на Пазарджик от финансовия колапс общината може да излезе с въвеждането на строга финансова политика и прекъсването на раздаването на " корупционни пари ", като не посочи какво има поради с това определение. Куленски се закани всички остарели отговорности да се заплащат след цялостна проверка на подписаните контракти и осъщественото по тях.

" Ще поканя всяка компания - заемодател на общината, с цел да предоговоря сумите, които се дължат. Няма да разреша да ми бъдат извивани ръцете за нищо и от никого. Занапред общината ще заплаща съгласно опциите си и съгласно финансовото си положение, доведено от хората, управлявали я до момента ", съобщи кметът.

Новото общинско управление работи ще търси и финансова помощ от Министерството на финансите. Вече били извършени няколко диалога с министър Асен Василев. Освен за покриване на задълженията новата общинска администрация ще търси и средства за реализирането на значими за Пазарджик инфраструктурни планове.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР