Община Павел баня отхвърли инвестиционното намерение на дървообработващата компания Кастамону

...
Община Павел баня отхвърли инвестиционното намерение на дървообработващата компания Кастамону
Коментари Харесай

Общинари спряха завода за формалин в Розовата долина

Община Павел баня отхвърли капиталовото желание на дървообработващата компания „ Кастамону България “ АД за създаване на апаратура за произвеждане на формалин в локалното село Горно Сахране.

Общинарите гласоподаваха декларация, в която се показват терзания, че разширението на производството на компанията основава предпоставки за нанасяне на отрицателни последствия върху природата и жителите на общината и слага под риск освен биологичното произвеждане на етерично-маслени култури и овощни насаждения, само че също по този начин и развиването на туризма, които са главен занаят на района.

По-рано денем пред постройката на общината в Павел баня се организира митинг на жителите на няколко села. Припомняме, че предходната седмица при протестиращите в село Горно Сахране пристигна и министъра на околната среда и водите Росица Карамфилова, а в края на седмицата стана ясно че Регионална инспекция за опазване на околната среда Стара Загора дава зелена светлина на плана.

„ Допускането на химическо произвеждане е неприемливо да бъде осъществено наоколо до жилищата на нашето население. За страдание, това се е случило през 2016 година, а през днешния ден желанията на сдружението са то да бъде разширено с два нови продукта и с двойно нарастване на химическата продукция. По информация на специалисти площта на плана попада върху санитарно-охранителни зони към водоизточници на питейна вода. Там химическо произвеждане е неразрешено, без значение от това какви ограничения за сигурност са планувани според Наредбата за изискванията и реда за употреба на санитарно-охранителните зони “, разяснява по време на съвещанието ръководителят на Общинския съвет в Павел баня Милена Паунова.

По думите ú е неприемливо огромните вложения да бъдат за сметка на здравето на локалното население. Тя уточни, че признатата през днешния ден декларация ще бъде изпратена до президента на Република България Румен Радев, националния омбудсман Диана Ковачева, служебните министри на околната среда и водите Росица Карамфилова, на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов, на туризма Илин Димитров, на районното развиване и благоустройството Иван Шишков, основния прокурор Иван Гешев и до регионалния шеф Иван Чолаков.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР