Община Оряхово най-сетне ще може да укрепи свлачищата след получаването

...
Община Оряхово най-сетне ще може да укрепи свлачищата след получаването
Коментари Харесай

Община Оряхово се ангажира с укрепване свлачища със средства по Оперативна програма „Околна среда“


Община Оряхово най-накрая ще може да укрепи свлачищата след приемането на средства по стратегия Околна среда. Поне това е вярата след подписването от министъра на околната среда и водите Нено Димов и кметът на Оряхово Росен Добрев на договорите за предварителна защита и ръководство на риска от свлачища в общината.

Проектите, както оповестиха от екоминистерството се финансират по Оперативна стратегия „ Околна среда “ 2014-2020 година (ОПОС). Целта е те да подкрепят община Оряхово в реализирането на геозащитни ограничения в четири свлачищни региона за запазване живота и здравето на популацията, инфраструктурата и околната среда. Общо 5000 поданици ще бъдат директно предпазени след осъществяването на превантивните ограничения.

В плана за свлачището в местността „ Зелена бара” е планувано създаване на контролно-измервателни системи посредством опорна мрежа за геодезическо наблюдаване на деформациите на свлачищните сектори. Целта е да се влияе върху водонасищането на земната основа и да се подхващат дейности за влияние върху снижението на хидростатичния натиск на подземните води.

Вторият план е за предварителна защита на риска от три свлачища в община Оряхово – в с. Остров, десния скат на р. Дунав („ Болнично дере “) и основния свлачищен отстъп над „ Централно дере “ в града. Проектът планува укрепителни структури, както и разчистване, ремонт и доизграждане на отводнителни уреди.

Двата плана са на обща стойност 1,67 млн. лева, обезпечени от ОПОС. Срокът за осъществяване е 24 месеца.

Министър Димов подписа и контракт за създаване на съоръжения за преправка на отпадъците с общините Дупница, Бобов дол и Сапарева баня. Проектът планува апаратура за авансово отнасяне на смесените битови боклуци с потенциал 14 342 тона годишно и апаратура за компостиране на зелени и/или биоразградими боклуци, с потенциал 4173 тона годишно. Съоръженията ще обслужват близо 52 000 поданици. Проектът е на стойност 11,3 млн. лева, като по оперативната стратегия се обезпечават над 7,7 млн. лева Срокът за привършване на дейностите е 24 месеца.

С тези планове договорите по предпочитана ос 2 „ Отпадъци “ на ОПОС 2014-2020 година стават 32. Те са на обща стойност на безвъзмездната помощ съвсем 780 млн. лева, което съставлява 83,8% от бюджета на тази ос.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР