Община, областна управа, църква, болница, полиция, БЧК - всички помагат

...
Община, областна управа, църква, болница, полиция, БЧК - всички помагат
Коментари Харесай

Видин показа пълна мобилизация за настаняване на първите бежанци

Община, регионална администрация, черква, болница, полиция, БЧК - всички оказват помощ за посрещане на украинците

След първите безредни дни, Видин сподели по какъв начин с напъните на всички - от общината и регионалната администрация до църквата, локалната болница и полицията, България може да посрещне задаващата се бежанска рецесия. Днес в града дойдоха първите два рейса с украински жители, бягащи от войната. Те са 61 души, най-вече дами и деца, като част от тях към този момент пътуват при свои близки в други обитаеми места. Хората бяха посрещнати от локалните управляващи и депутатите от района Петър Миланов ( "Продължаваме смяната ") и Филип Попов ( "Коалиция за България ").

"Пътуването не е от леките, нали разбирате. Тук доста добре ни посрещат, описват по какъв начин, къде ще ни настанят, какво ще бъде. Аз разбирам, че е доста комплицирано на България, тя към този момент е приела 7000 души от Украйна (всъщност към този момент 25 000 - б.р.). Надявам се, че майка България няма да ни остави. Бяхме в изби и всякакви места, където не можем да разберем какво става. На едно място кажат, че там има гърмеж, по-късно се изяснява, че не е гърмеж. Много е тежко да погледнеш на страната, в която ти е било всичко обикновено и да видиш в този момент какво става ". Това споделя пред Мария Милова, която идва с две дъщери и внук на 2 години и половина. Милова е академични учител от Одеса.

Хората са разпределени в разнообразни хотели и общински центрове. За задачата са подсигурени кревати в общежитието, хотелската част на Гребната база, база на Гранична полиция и разнообразни хотели. В идващите два дни се чака Видин да одобри още три рейса с бежанци от Украйна.

Специален щаб координира в региона приемането и настаняването на украинците. За всички е обезпечена храна и медицински грижи, с помощта на взаимните старания на страната и локалната власт, видинската митрополия, БЧК и разнообразни неправителствени организации, сподели пред държавната организация и депутатът Филип Попов. От репортажа на БНР излиза наяве, че и военните са помогнали за съоръжение на кревати и прочие

От известие на общината пък се схваща, че МБАЛ "Св. Петка " ще се включи при потребност с здравна грижа. Полицията охранява местата, където са настанени хората. Има подготвеност при предпочитание децата да посещават детска градина и учебно заведение, като ще им бъдат обезпечени образователни принадлежности.

В идващите дни ще бъде свикано изключително съвещание на общинския съвет, на което съветниците да гласоподават финансови средства за застраховане престоя на бежанците. Предстои също по този начин общината да разгласи сметка за набиране на дарения в помощ на украинските жители. Община Видин поддържа непрестанен контакт с Антон Киссе, ръководител на Асоциацията на българите в Украйна, както и с българските управляващи, за съгласуваност на напъните на всички институции, ангажирани с бежанската обстановка.

"Временно решение е - разчитаме към 5 дни, една седмица да са тук в общежитието, до момента в който няма възпитаници. След което ще създадем организация за настаняване по домове, по жилища, по къщи. На тези украински жители ще им се дават визи за 90 дни, през което време могат да аплайват за зелена карта. Каквото е належащо от страна на държавното управление, на ръководещите, на локалната власт сме създали всичко допустимо да ги посрещнем уместно ", сподели за Радио Видин Петър Миланов.

На територията на цялата област Видин все още има подготвеност да бъдат настанени към 200 души, споделя регионалният шеф на Видин Любен Иванов пред БНР. "Има доста искащи видински жители, които с подготвеност ще дават домовете си. Имаме позвънявания, имаме указател, в който се записват искащите, какви са битовите условия. Наш представител посещава домовете, тъй че да може да ги настани, когато е належащо. Очакваме от службите да ни уведомят, когато насам дойдат други жители ", изясни той.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР