Община Монтана е сред първите седем общини, които кандидатстват за

...
Община Монтана е сред първите седем общини, които кандидатстват за
Коментари Харесай

Монтана е на 6 място в страната по замърсен въздух

Община Монтана е измежду първите седем общини, които аплайват за средства от първия транш на оперативна стратегия „ Околна среда”. До 2023 година ще бъдат разпределени общо 130 милиона лв. за финансиране на ограничения за възстановяване качеството на въздуха в градовете на страната. Първият транш за седемте общини е 65 милиона лв.. Информацията бе обявена от зам.-кметът на община Монтана Диман Георгиев на конференция по план „ Разработване на сложна стратегия за качеството на атмосферния въздух.
Договорът за осъществяването на този план сред община Монтана и Министерството на околната среда и водите е подписан през юни 2017 година, а срокът му изтича в края на 2018 година.
Изпълнител на програмата е обединяване „ Монтана – стратегия КАВ 2017”. От името на сдружението информация изнесе Яна Кирилова.
Досега е осъществена сложна оценка на качеството на атмосферния въздух. Данните сочат, че в община Монтана има превишаване на настоящите правила за фини прахови частици и поли ароматни въглеводороди. Анализираният интервал е последните пет години. Резултатите демонстрират, че през зимните месеци нездравословните субстанции във въздуха са двойно и тройно превишени. Основен извършител на замърсяването е битовото горене или отоплението с твърдо гориво.
Монтана е на 6-то място по нечист въздух от следените 15 станции в България.
Изпълнителят е финансирал и осъществяване на социологическо изследване, с цел да заключи публичните настройки за качеството на атмосферния въздух.
70,4% от респондентите считат, че има проблеми и освен това съществени със замърсяване на въздуха.
Над половината от общо 500 респонденти считат, че прашните пътища и улици, нерегламентираното горене на боклуци в някои региони и отоплението на дърва и въглища са главен източник на замърсяване в град Монтана.
Половината от запитаните са показали следните ограничения за възстановяване на качеството на въздуха:
1.по-често миене на улиците през цялата година;
2.преустановяване изгаряне на отпадъчни материали за отопление;
3.обработка на улиците през зимата да не се прави с пясък.
Над половината от интервюираните считат, че всички – страната, общината и жителите носят отговорност за предприемане на ограничения за стабилно възстановяване на качеството на въздуха.
След представянето на данните от оценката и социологическото изследване зам.-кметът Диман Георгиев конкретизира защо тъкмо ще се употребяват средствата при утвърден план по оперативна стратегия Околна среда. Безвъзмездната помощ главно е ориентирана към семейства като ще се финансира на първо място замяна на отоплителните съоръжения - климатични, газови и пелетни. Вече се създава системата за асортимент на семействата. Освен това община Монтана кандидатства с план и за закупуване мониторингова станция за надзор на въздуха.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР