Община Луковит е една от отличниците по усвояване на европейски

...
Община Луковит е една от отличниците по усвояване на европейски
Коментари Харесай

Иван Грънчаров, кмет на Луковит: С успешните проекти по ПРСР променихме облика на града

Община Луковит е една от отличниците по асимилиране на европейски средства на глава от популацията у нас. Направените вложения са забележими за всеки, който минава през градчето, трансформирало визията си през последните години. В момента популацията на града е 9000 души, още толкоз са и жителите на 11-те села в общината, която първа в България е сключила контракт по Програмата за развиване на селските региони (ПРСР). След осъществяването на четири плана по размер 321 „ Основни услуги за популацията и стопанската система в селските региони ”, към този момент има построени канализационни мрежи и пречиствателни съоръжения в селата Тодоричене, Торос, Петревене и Румянцево. Общата стойност на изпълнените контракти надвишава 8 млн. лв..

„ Стремим се да се възползваме от всички благоприятни условия, които дава програмата “, споделя кметът на общината Иван Грънчаров. По ПРСР е осъществен и различен план, чиято стойност е 2 млн. лв.. Той е бил ориентиран към възстановяване на централната градска част на Луковит – възобновяване на площада и замяна на осветлението. „ Тази сполучлива инвестиция промени напълно образа на града и живота на хората “, споделя Грънчаров. Отново със средства по Програмата за развиване на селските региони в Луковит са построени два центъра от фамилен вид за деца в неравностойно състояние. „ И в това направление също бяхме първи. Сега тези къщи са работещи. В тях има сред 8 и 10 деца, които живеят в среда, близка до фамилната “, споделя още градоначалникът.

По подмярка 7.2 се обновява най-голямото учебно заведение в Ловешка област

Успешното потребление на европейски средства по ПРСР в тази община продължава с осъществяването на планове по подмярка 7.2 „ Инвестиции в основаването, подобряването или разширението на всички типове дребна по мащаби инфраструктура “ в сегашния програмен интервал. По един от тях с отпуснатите средства в размер на 1.3 млн. лв. интензивно се обновява най-голямото средищно учебно заведение на територията на Ловешка област.



В момента се прави замяна на парната апаратура в постройката. Освен това широкообхватният план планува върху покрива на учебното заведение да бъдат сложени слънчеви панели. Тези промени ще разрешат на 900 – те деца от Луковит и близките села да учат в една съвременна и приятна конюнктура. За тях и техните учители ще бъде от огромно значение и подновяването на настилките на спортните площадки. Освен това следва създаване и на напълно нови стадиони, които да дават отговор на актуалните условия. Ремонт към този момент е изработен и на съществуващия физкултурен салон, излиза наяве от думите на Иван Грънчаров.

Път, построен по ПРСР става най-пряката връзка на хората от района с автомагистрала „ Хемус “

Друг план на общината, който към този момент е утвърден, предвиждаизграждането на път сред три села. „ Той се оказа доста добре определен, тъй като ще ни свързва с автомагистрала „ Хемус “, която следва да мине покрай града “, споделя още кметът. Неговата стойност е към 5 млн. лв..

При последния банкет по подмярка 7.2 от края на предходната година са подадени още планове и кметът се надява те също да бъдат утвърдени. Единият от тях е за възобновяване на градския парк. От общината желаят да се възползват и от опцията да подобрят енергийната успеваемост на постройките на кметствата в шест от единадесетте обитаеми места.

„ Програмата за развиване на селските региони има извънредно огромен резултат за нас в новия програмен интервал. Тя не е просто глътка въздух, а единствената опция за дребните общини като Луковит да получат по-голямо финансиране. От достиженията й се употребява освен популацията, само че и бизнесът в селските региони “, безапелационен е Иван Грънчаров.

 

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР