Община Ловеч стартира дарителска акция по събирането на документи, снимки

...
Община Ловеч стартира дарителска акция по събирането на документи, снимки
Коментари Харесай

Битката на един кмет: Корнелия Маринова иска младите да помнят историите на бившия лагер Слънчев бряг

Община Ловеч започва дарителска акция по събирането на документи, фотоси и предмети, свързани със съществуването на някогашния концлагер „ Слънчев бряг “ (1959-1962) край града. Това оповестиха от пресцентъра на Общината.
Причината е, че има извънредно незадоволително на брой непокътнати свидетелства заради секретността на поделението. Идеята на администрацията е да бъдат събрани забавни предмети (съдове, принадлежности, дрехи), фотоси, писма и други, които са били употребени от пандизчиите или от защитата. Особено скъпи ще са вероятно непокътнати фотографии от това време, запечатали както хора, по този начин и местността.
Интерес съставляват също и по-късни документи, мемоари, фотоси, диапозитиви, кино и видеоматериали от първите години след смяната през 1989 година, прецизират още от Общината.
Знаете, кметът на община Ловеч Корнелия Маринова си е сложила за задача да построи мемориален комплекс на мястото на някогашния лагер - концепция, залегнала още в предизборната стратегия на Маринова. Тя е ангажирана също по този начин с голям брой начинания по реституция на паметни плочи в общината.
" Специално се моли към младежите – споделете наследеното от своите възрастни родственици, дядовци и баби! Поради травматичния детайл, мнозина заобикалят да се връщат обратно, само че историята би трябвало да бъде съхранена. Така че участвайте в акцията, даже да е анонимно ", споделят от Община Ловеч.
Поводът е желанието на администрацията да събере тези артефакти и да ги запази посредством Регионалния исторически музей в Ловеч в бъдеща експозиция. Желаещите могат да дарят или да дават за краткотрайно прилагане своите експонати. Приемат се както оригинали, по този начин копия на книжен или цифров притежател.

Припомняме, че „ Слънчев бряг “ е бил концлагер за политически пандизчии, основан със единодушието на Политбюро на Централен комитет на Българска комунистическа партия през 1959 година Наричали са го отделение 0789 на „ Въдворяване и изселване “, към МВР-Ловеч. Известен е още като Трудова група или „ Лагерът на гибелта “. Намира се в каменната кариера край Ловеч. Той е конфиденциален и един от най-жестоките лагери в България. С документи е потвърдена гибелта на 145 лагерници, само че за доста други няма свидетелства.

По пощата или с пощальон (адрес 5500, Ловеч, ул. „ Търговска 22 “), персонално да се донесат всеки работен ден от 08:30 до 17:00 ч., в отдел " Връзки с обществеността, интернационално съдействие и протокол ", тел. 068688315, или да се изпратят на email: [email protected] или [email protected]
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР