Община Кюстендил взема 8,5 млн. лева банков заем, с който

...
Община Кюстендил взема 8,5 млн. лева банков заем, с който
Коментари Харесай

Кюстендил тегли 8,5 млн. лв. заем, за да плати глоба от МОСВ

Община Кюстендил взема 8,5 млн. лв. банков заем, с който ще изплати многогодишни наказания, налагани от Министерство на околната среда и водите и Регионална инспекция за опазване на околната среда за това, че няма хранилище за разполагане и отнасяне на отпадъците.

Предстои съветниците на идното си съвещание да гласоподават предлагането за за имитирането на общински облигационен заем при изискванията на първично частно предложение при параметрите.

С решение от 26 май 2022 г съветниците с 22 гласа " за " и 8 " срещу " гласоподаваха Общината да изтегли заем от 8,5 млн. лв., за да изплати глобите, наложени от Министерство на околната среда и водите. Тога би трябвало да стане до края на септември т.г. Вече е избрана банката, която става финансов медиатор на Общината. Според осведомени първичната рента е 2,6 %, като прогнозите са, че до края на годината тя може да скочи и до 4 %. Сумата ще бъде изтеглена вкупом, а ще се погасява с две вноски месечно. Добрата страна е това, че тези финанси общината не ги губи, с тези средства може да закупува техника и съдове за сметосъбиране, да ги влага в екологични инициативи.

Другият е, че към този момент 8 години не се построява районното хранилище, което по план би трябвало да е край дупнишкото с. Джелман - локалните хора обаче провеждат непрекъснати митинги депото да не се изглажда.

Край с. Радловци, Кюстендилско, се построява сепарираща апаратура, която ще бъде пусната до края на годината и там ще се третират и обработват отпадъците.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР