Община Куклен предприема мерки за увеличаване броя на кофите за

...
Община Куклен предприема мерки за увеличаване броя на кофите за
Коментари Харесай

Куклен купува нови кофи за разделно събиране на отпадъци

Община Куклен подхваща ограничения за увеличение броя на кофите за разделно събиране на боклуци. " Опитваме се във времена на рецесия да следваме изпитани Европейски модели и стимулиране на разделното събиране ", обясниха от администрацията.

Използването на кофите за разделно събиране ще понижи общия размер на депонираните боклуци. За информация междинната цена за изхвърляне на една от кофите пред домовете на жителите, коства над 470 лв. на година на общинския бюджет.

Стойността, която приблизително заплаща едно домакинство за боклук на година въпреки това е 20 лв. . В момента огромен проблем за Куклен съставлява нуждата от закупуване на безвъзмездни контейнери за жителите, за което ще са нужни най-малко 50 хиляди лв. от общинския бюджет.

През 2017 година кофите не бяха закупени поради недостига в проект сметката за непорочност. Това е една от аргументите администрацията да изиска увеличение на таксата за битови боклуци.

" Очакват се съществени проблеми със сметосъбирането в Куклен през 2018 година. Общинска администрация от 2016 година насам предизвестява за увеличаване на казуса, завещан от минали години ", обявиха от Община Куклен.

Приходите за „ Чистота” в община Куклен не са се променяли от 2007 година насам. Те варират към 430 000 лв., като най-голям доход е осъществен в 2016 година – към 483 000 лв..

„ Още при започване на 2016 година предприехме ограничения за събиране на остарели отговорности от нередовни платци. Разпратихме писма и съставихме актове за прихващане. За първи път се пишат актове, с цел да се прекратят давностните периоди и общината да не губи пари”, обявиха специалисти от общинска администрация.

През 2017 за първи път бяха сложени контейнери за събиране на строителни боклуци, с което най-малко 2 пъти понижа нерегламентираното изхвърляне на този тип боклук.

„ Проблемът не е решен окончателно”, предизвестяват от Община Куклен.

През 2018 година минималната работна заплата се покачва до 510 лв.. За съпоставяне през 2007 година тя е била в размер на 180 лв.. Същевременно приходите на общината не са се променяли оттогава.

Повишават се цените на горивата, таксите за депониране в депото в Асеновград, както и поддръжката на към този момент амортизираната техника.

„ Територията, която обслужваме, включва обитаеми места и парк „ Родопи”, които са на 50 километра от градския център”, обявиха още от Община Куклен, които се оповестиха за промени в бранша.

През 2018 година се чака да приключи процедурата за закупуване на нови сметосъбиращи машини, които са от витална значимост за възстановяване на услугата за жителите. В момента техниката, с която се прави тази активност, е мощно амортизирана.

„ Машините за сметосъбиране са на повече от 30 години и към този момент са негодни да извършват тази дейност”, оплакват водачите им.

Проблемите с недостига по сметките може да се наблюдава още от 2013-2014 година, само че не са подхванати ограничения оттогава. Още при започване на октомври тази година парите за непорочност свършиха, заради неувеличаване на такса битови боклуци с минимални размери през годините.

Общинска администрация преглежда разнообразни разновидности, които да предложи на Общински съвет-Куклен, измежду които разсрочване на дефицитите напред в годините, минимално повишение на таксата за сметоизвозване, както и съкращения. /Марица.бг
тагове куклен кофа разделно събиране отпадъци
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР