Община Казанлък спечели финансиране от Оперативна програма Региони в растеж

...
Община Казанлък спечели финансиране от Оперативна програма Региони в растеж
Коментари Харесай

Община Казанлък спечели финансиране за уникален проект

Община Казанлък завоюва финансиране от Оперативна стратегия " Региони в напредък " за осъществяване на плана " Светът на траките ".

Основната му цел е развиването на конкурентоспособен и целогодишен туризъм в община Казанлък. Необходимото изискване за това е основаването на интегриран туристически артикул, който сплотява тракийските гробници в Долината на тракийските владетели. Те са обекти на културното завещание с „ национално “ значение, част от сериен обект „ Царският некропол на тракийския град Севтополис “ и Казанлъшка тракийска гробница - обект на културното завещание със „ международно “ значение под егидата на ЮНЕСКО. Тракийските гробници имат забележителна историческа и естетическа стойност по настрана, само че само изцяло показани може да бъде разпрострат техният цялостен капацитет на културно-туристическа атракция за най-пълноценно показване на цивилизацията на античните траки.

Проектът „ Светът на траките “ включва възобновяване и запазване на монумент на културата Тракийска гробница и паметен комплекс „ Оструша ”, с категория „ национално “ значение за бъдещите генерации, създаване на велоалея от гр. Крън до гр. Шипка, с цел да бъде обезпечен и велосипеден достъп за гости до тракийското културното завещание в Долината. Проектът планува и създаване на многофункционален туристически комплекс - „ портал “ за посещаване на цялата Долина и античните гробници, ситуирани в нея.

Проектът е с дълготрайност 24 месеца. Той е на обща стойност 8 657 364,82 лева Одобреното финансиране от Оперативна програма “Регионално развитие” посредством Европейския фонд за районно развиване е в размер на 6 735 429,83 лева – безплатна финансова помощ. Финансирането посредством финансов инструмент бе обезпечено още през месец август тази година и е в размер на 1 921 935 лева от Фонд за устойчиви градове.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР