Община Хасково и зооактивисти започват прилагането на инициативи и мерки

...
Община Хасково и зооактивисти започват прилагането на инициативи и мерки
Коментари Харесай

Община Хасково и зооактивисти слагат край на проблема с бездомните кучета

Община Хасково и зооактивисти стартират използването на начинания и ограничения за ограничение на популацията на бездомните кучета в регионалния център. Това оповестиха през днешния ден на взаимна конференция екипът на кмета Станислав Дечев и членове на сдружението "Зоодоброволци ".

Срещите с организацията по казуса, който е прекомерно сензитивен за обществото, започнаха преди няколко седмици, сподели кметът Дечев. По неговите думи, първо ще бъдат подхванати корекции на общинската Наредба за придобиване, владение и развъждане на кучета.
Бездомни кучета вкараха баба в болница
Стопаните на домашни любимци да пристъпят към техните наложителни регистрация и чипиране в тримесечен период, прикани Дечев. По думите му, по-късно ще стартират масирани инспекции на скитащи в града четириноги. Ще бъде платен мобилен читател, който от отдалеченост да открива по чипа произхода и собствеността на животното.

Така незабавно ще може да стане ясно дали не става дума за зарязан или изгубен от притежателите си домакински любим, или това са случаи на приетия за огромен проблем "кучешки туризъм " - прилежащи общини транспортират и оставят техните бездомни кучета на непозната територия, разясни Дечев.

"Ще спомагаме за слагането на завършек на казуса и недопускане на размножаването на популацията, без да се ползва експанзия и ненавист към животните ", сподели Марена Веселинова от "Зоодоброволци ". По нейни данни от започване на активността през 2013 година сдружението е кастрирало над 200 бездомни кучета. Само за предходната година общинският подслон пък е направил тази процедура по отношение на 232 четириноги, сочат данните оттова.

На конференцията бе установено още, че е належащо да се регламентира терен за гробище за домашни любимци.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР