Община Горна Оряховица ще поиска до 2 млн. лв. безлихвен

...
Община Горна Оряховица ще поиска до 2 млн. лв. безлихвен
Коментари Харесай

Горна Оряховица иска заем от държавата

Община Горна Оряховица ще изиска до 2 млн. лева безлихвен заем от Министерство на финансите, с които да покрие финансовите си усложнения, заяви " Янтра през днешния ден ". Предложението беше гласувано по време на съвещанието на Общинския съвет предходната седмица.

В претекстовете на настояването е посочено, че в хода на осъществяване на бюджета на Общината, са настъпили усложнения, подбудени от ограниченията и измененията, свързани с оповестеното изключително състояние поради COVID-19. Ограничителните ограничения, затварянето на част от бизнеса, понижаване на размера на работа, както и стесняване на разноските на компаниите са довели до занижени приходи от локалните налози и такси по отношение на същия интервал на предходната година. Към 30 април т. година събираемостта на налога върху недвижимите парцели е занижен с 50 %. С към 40 на 100 са намалели постъпленията от налога върху транспортните средства, с толкоз са паднали постъпленията и от такса битови боклуци. Недостигът на лични средства за локални действия рефлектира и върху просрочените отговорности към доставчиците и към края на април те са в размер на над 952 000 лева

Според опозицията в локалния парламент финансовият проблем е систематичен и не е обвързван с COVID-19. Социалистите желаеха първо да се направи изчерпателен разбор на приходите и актуализация на разноските, с цел да се реши нуждата от взимането на нов заем. Според кмета инж. Добромир Добрев времето притиска Общината, защото Министерство на финансите разполага с избран запас за подкрепяне на общините, а правенето на подобен разбор изисква време. В последна сметка, макар дебатите, съветниците утвърдиха предлагането за безлихвения заем.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР