Община Горна Оряховица се отчете пред обществеността за изпълнението на

...
Община Горна Оряховица се отчете пред обществеността за изпълнението на
Коментари Харесай

Горна Оряховица е обновена с финансовата помощ на Европейския съюз

Община Горна Оряховица се регистрира пред обществеността за осъществяването на плана за възобновяване на градската среда, който е един от най-мащабните в общинската капиталова стратегия. Проектът се съфинансира от Европейския съюз посредством Европейския фонд за районно развиване по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020 година Безвъзмездно получените европейски средства са в размер на 4 789 157,48 лв., национално съфинансиране от Държавния бюджет на Република България е 845 145,43 лв., а финансовият принос от община Горна Оряховица е на стойност 353 801 лева Така, общата стойност на плана възлиза на 5 988 104 лева С тези пари общината си слага за цел да усъвършенства качеството на живот, както и привлекателността и конкурентоспособността на Горна Оряховица.
Кметът инж. Добромир Добрев и работния екип с началник инж. Гергана Тодорова обобщиха резултатите от осъществяването на двугодишния план на заключителна конференция. Те показаха като завършени сполучливо следните действия:
Реконструкцията на площад “Георги Измирлиев”; Модернизиране на парк “Детски кът”; Изграждането на кръгово кръстовище за безконфликтно прекосяване на транспортните средства и възстановяване придвижването на пешеходците. На първо място от общината регистрират усъвършенствания образ на парк „ Детски ъгъл “, който е едно от най-предпочитаните места за отдих в град Горна Оряховица. Паркът заема повърхност от 53 дка, включващи зелени площи, детски и спортни площадки. Оформена е мрежа от основни, второстепенни и обиколна алеи. Обособени са зони за разходки и обществени контакти, за пикник и за деен отдих. В центъра на парка е завършена площадка с шадраван, към който са ситуирани места за сядане. Изградени са детски площадки, комбинирано игрище, площадка за скейтборд, площадка с уреди за обща физическа подготовка, площадка с фитнес уреди, а също и детска сцена. Съществуващите здрави дървета са непокътнати. Засадени са нови декоративни типове шубраци и дървета, цветя и декоративни треви. Инсталирана е автоматизирана поливна система, чието зареждане е обезпечено от четири вкопани резервоара, които се пълнят с дъждовни отпадъчни води от отводнителните улеи, а при дефицит - допълнението им е обезпечено от водоснабдителната мрежа. Монтирано е енергоспестяващо парково осветяване и е построена система за видеонаблюдение.

Вторият обект на плана е централния градски площад „ Георги Измирлиев “ с пешеходните подходи към него. Изградени са каскади и изсъхнал шадраван, както и инфраструктура за свободна WI-FI зона. В североизточната част на площада е планувано място за краткотрайна търговия и други мероприятия, свързани с публични интензивности. В южната част на пешеходната зона е построена детска площадка. В централната част на площада е завършено място за преносима сцена за осъществяване на културни и спортни мероприятия. Засадени са дървета с дребна коренова система и необятна корона. Около дърветата са ситуирани места за сядане, а в завършените зелени площи има цъфтящи растения. Зелените площи са снабдени с поливни системи и капково напояване. Монтирани са пейки, кошчета за боклуци и перголи, както и три фонтанки за питейна вода. Изградени са рампи, които обезпечават налична среда на хора с увреждания. Монтирана е система за непрекъснато видеонаблюдение.

В централната градска част е построено кръгово кръстовище за възстановяване организацията на придвижване.

Оттук нататък резултатът от плана и изгодите за жителите ще се правят оценка от самите тях.
Проектът „ Обновяване на градската среда в град Горна Оряховица” е изпълнен по контракт № BG16RFOP001-1.027-0003-C01 от 24.10.2016 година сред Министерството на районното развиване и благоустройството, в качеството му на Управляващ орган на Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020 година, и Община Горна Оряховица в качеството й на бенефициент.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР