Община Етрополе обяви бедствено положение, а община Роман обяви частично

...
Община Етрополе обяви бедствено положение, а община Роман обяви частично
Коментари Харесай

Заради дъждовете: бедствено положение в Етрополе и част от Роман

О бщина Етрополе разгласи бедствено състояние, а община Роман разгласи отчасти бедствено състояние поради метеорологичната конюнктура.

 
Тази заран поради изобилните дъждове в региона р ека Малък Искър в Роман преля през дигата и наводни повече от 80 парцела. Кметът на общината Валери Ролански разгласи отчасти бедствено полож ение в града и селата Средни рът, Караш и Хубавене, които също са наранени от наводнението. Жители на Роман са евакуирани от наводените квартали в града, с цел да се понижи рискът за живота и здравето им, оповестиха от регионалната администрация.

Заместник регионалният шеф Мирослав Комитски и основен комисар Николай Николов, шеф на Главна дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " са ревизирали на място положението на засегнатите региони и подхванатите ограничения за очистване на следствията от бедствието. Повишените води на река Малък Искър са залели помпените станции на селата Караш и Хубавене, заради което в тях е спряно водоподаването. Електрозахранването в региона е възобновено. От общината са обезпечили доставката питейна вода на хората с водоноски.

Главен комисар Николай Николов е оценил като навременни и съответни взетите от общинския спешен щаб ограничения. Очаква се, след отдръпването на водните маси, екипите на " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " да стартират изпомпване на водата от частните домове и дворове в засегнатия регион. Бедственото състояние остава в действие и в идващите дни. Продължава денонощното наблюдаване на река Малък Искър. Няма данни към този момент за директна опасност за здравето и живота на популацията.
 
Бедствено състояние е оповестено и в община Етрополе. Река Малък Искър увеличи равнището си и преля. Наводнени са десетки къщи, дворове, нанесени са провали на инфраструктурата. Евакуирани са били двама души , описа зам.-кметът на община Етрополе Росица Христова. Най-засегнати са селата Лъга и Рибарица.-->
 
  Частично бедствено състояние разгласи община Асеновград поради задействало се ново свлачище директно под историческия монумент Асенова цитадела. Земната маса се е свлякла в резултат на изобилните превалявания, които не стопират към този момент четвърти ден. Дължината на пропадналия сектор е към 20 метра, а свлачището е погълнало съвсем половината от пътното платно. Формирало се е самобитно дере, което е поело голямото количество дъждовна вода. Тя е подкопала под асфалта и е провокирала свличането, изясни зам.-кметът по строителството в общината. Метални пана и предупредителна лента алармират за рисковата част на пътя. Мястото е сериозно, защото се намира директно след изострен завой преди паметника, по тази причина там дежури полицейска защита. Движението на коли се прави единствено в една лента, като се съблюдава пропускателен режим в двете направления на прекосяване. Забранено е прекосяването на камиони през сектора. Остава ограничаването за коли над 12 тона, защото има заплаха пътят да се свлече още и напълно да затвори метода за крепостта, както и към села в региона.
 
Постепенно се възстановява ситуацията в община Садово , разяснява за Дарик кметът Димитър Здравков. В четвъртък река Чая скъса дига край садовското село Катуница, което докара до оповестяване на отчасти бедствено състояние. В петък следобяд стартира възобновяване на скъсаната дига. Общо взето ситуацията се възстановява, а откакто приключи работата по дигите се чака бедственото състояние да бъде анулирано, стана ясно от кмета на Садово.  
 
Общините Смолян и Чепеларе анулираха бедственото състояние, което бе оповестено през вчерашния ден. В четвъртък поради падналите огромни количества дъжд реките Черна и Чая излязоха от коритата си и заляха домове и инфраструктура. Това наложи оповестяване на бедствено състояние. Още през вчерашния ден ситуацията стартира да се възстановява, а през днешния ден бедственото състояние бе анулирано.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР