Община Чепеларе и Музеят на родопския карст канят всички на

...
Община Чепеларе и Музеят на родопския карст канят всички на
Коментари Харесай

Единственият в Югоизточна Европа музей на пещерите отваря врати в Чепеларе след цялостно обновяване

Община Чепеларе и Музеят на родопския карст канят всички на публично разкриване на напълно актуализирания и осъвременен музей. Откриването ще се състои на 12.10.2019г. /събота/ от 17:30 часа в постройката на Музея на родопския карст, гр. Чепеларе, ул. „ Шина Андреева “ 7А.
Музеят на Родопския карст, който е неповторим по рода си и е единственият музей на пещерите в Югоизточна Европа, е с напълно нов дизайн. Реконструкцията на музея обхвана всички пространства на постройката, като бе непокътнато функционалното им предопределение. Промяната след построяването на нова украса, имитираща карстова пещера с отливки и други материали от скулптурната техника, е извънредно впечатляваща и атрактивна. Обособено е помещение за сувенири. Пространството в централната зона на музея е преустроено в мултимедийна зала.
Ремонтът на музея е част от дейностите по план „ Интегриран метод за развиване на културни и естествени обекти в Чепеларе, България и Просочани, Гърция “. Целта му е да се запази и усъвършенства локалната просвета , монументи и естествени туристически запаси и да разпространява форми на туризъм, които обезпечават благоприятни условия за взаимоотношение сред туристите и локалните поданици, както и да усъвършенства разбирането на другите култури, традиции, метод на живот, обичайни познания и вярвания.
В осъществяване на дейностите по плана, оборудването в музея също е напълно актуализирано. Музейните експонати са ситуирани и аранжирани върху модерни нови стъклени шкафове, изложбени маси, полици и витрини.
Част от оборудването по плана са апарат за холограмно изображение и модулна сцена с покривна структура, снабдена с прожектори и озвучителна система. Сцената е ситуирана на пл. „ Олимпийски “, в центъра на град Чепеларе и ще служи за изнасяне на беседи и осъществяване на разнообразни мероприятия навън.
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР