Община Бяла отказва да предостави контейнери за пролетното почистването на

...
Община Бяла отказва да предостави контейнери за пролетното почистването на
Коментари Харесай

Община Бяла отказва да предостави контейнери за почистването на Карадере

Община Бяла отхвърля да даде контейнери за пролетното почистването на плаж Карадере, макар че има събрани средства от доброволци за закупуването им, сигнализират представители от гражданската самодейност " Да спасим Карадере ".

От групата на самодейността в обществената мрежа " Facebook " оказва се, че позицията на кмета е, че не може да даде банкова сметка, а отпадъците би трябвало да бъдат изхвърлени във Варна " откъдето са донесени ". На фона на този мотив, доброволците сигнализират, че локални хора си изхвърлят боклуците в нерегламентирани сметища в гората.

Организаторите, за които акцията към този момент е обичайната, възнамеряват почистването на първи и втори май и не престават да търсят разновидности за обезпечаване на контейнери. Пролетните и есенните почиствания се организират всяка година първоначално и в края на сезона. Те обновяват и осведомителните табели за дюните и разпоредбите за отговорно къмпиране.

За почистването се чакат доброволци от Русе, Пловдив, Варна, Бургас, Котел, Стара Загора, Ямбол, София, Кюстендил и Шумен, както и притежатели на дребни хотели и вили от село Горица и от гр. Бяла, обитаемоте места наоколо до Карадере.

Гражданска самодейност " Да спасим Карадере " от години работи непринудено за запазването на местността като се бори да предотврати последствията от осъществяваните престъпления през годините, които разрешават застрояването на Карадере. Паралелно с това се грижи за запазването на местността и за поддържането й.

Те напомнят, че Карадере е един от трите плажа за природосъобразен туризъм, само че местността зад
плажната линия не е предпазена от застрояване. Съгласно Подробният организационен проект Подробен устройствен план Бяла-Север, който е разгласен за незаконосъобразен с Решение 1121/03.02.2016 година на Върховния административен съд, само че според Закона за устройство на територията е в действие.

" Да спасим Карадере " от три години предлагаме смяна в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие за
опазване на незастроените местности и въвеждане на превантивна устройствена отбрана за тях. Съгласно национално представително изследване.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР