Община Бургас започва изпълнението на екологичен проект, насочен към опазване

...
Община Бургас започва изпълнението на екологичен проект, насочен към опазване
Коментари Харесай

Създава се компютърно моделирана карта за замърсяванията на Черно море

Община Бургас стартира осъществяването на екологичен план, ориентиран към запазване на чистотата на Черно море и крайбрежните региони. Ще бъде основана компютърно моделирана карта на разпространяването на твърдите боклуци в неговата акватория. Това заяви на конференция през днешния ден в Бургас заместник-кметът по европейски политики и околна среда в локалната община Руска Бояджиева, съобщи Българска телеграфна агенция.

Проектът "Иновационни техники и способи за понижаване на морските боклуци в крайбрежните региони на Черно море " е финансиран от оперативната стратегия "Черноморски басейн 2014-2020 ". Водещ сътрудници на Община Бургас са фондация "Виа Понтика ", Университетът в Констанца, Румъния и Държавният университет на Тбилиси в Грузия.

Предстои специалисти от трите страни да проучват натоварването, да проследят главните замърсяващи потоци и да се извърши разчистване на боклуци в определени застрашени региони. Наличната информация ще бъде събрана в обща база данни.

Бояджиева сподели още, че планът има за задача да открие пътя на главните потоци боклуци, да ги свърже с въздушните и морските течения и да локализира евентуалните точки на централизация. За постигането на тази задача ще бъде направена компютърна карта на разпределението на отпадъците, чиято цел е да се плануват техните придвижвания. Ще бъдат проведени трансгранични акции за разчистване. Целта е да се включат доста доброволци, в това число възпитаници, у които да се възпитава отношение към опазването на нашето море, добави Бояджиева.

Тя разясни, че по време на осъществяването ще бъде създадена Методика за идентифициране на горещи точки и Насоки за екологосъобразно ръководство на морските боклуци. Бояджиева осведоми, че в интервала 2-3 октомври в Бургас ще има семинар за въздействието на замърсяването с твърди боклуци в Черно море. В него ще вземат участие учени и преподаватели, работещи в областта на опазването на околната среда и устойчивото потребление на естествените запаси.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР