Община Бургас сключи договор и осигури необходимото финансиране за разширяване

...
Община Бургас сключи договор и осигури необходимото финансиране за разширяване
Коментари Харесай

Разширяват пристана на остров Света Анастасия

Община Бургас подписа контракт и обезпечи нужното финансиране за разширение пристана на остров Света Анастасия. Това ще се случи като част от плана " Силата на водата ". Другите действия по него включват реституция на църквата " Св. св. Кирил и Методий ", възобновяване на инфраструктура и основаване на етнографска експозиция в рибарското населено място Ченгене скеле, закупуване на ново корабче за туристически пътувания, отделяне на музей на минералната вода в " Акве калиде ", оповестяват от общината.

Всичко изброено има една цел - Бургас да стане още по-привлекателен за туристите, което да налее спомагателни средства в стопанската система му, а по едно и също време с това градът да запази своите обичаи и знакови обекти за бъдещето.

Строителните действия в акваторията на острова би трябвало да бъдат осъществени на два стадия в интервала юни - октомври. Община Бургас ще се постарае да ги провежда по този начин, че те по никакъв начин да не притеснят посетителите. Света Анастасия ще чака и посреща посетители през цялото лято.

Ориентировъчно казано, ще се работи под Лекарната, на разстояние от Гъбата, която няма да бъде наранена по никакъв метод, както и никоя друга от забележителностите на острова. Даже в противен случай - чака се с осъществяването на плана да бъде предпазена от ерозия неговата скалиста основа.

С построяването на новия кей ще бъде продължен интервалът за посещаване на острова. Той ще обезпечи по-безопасно акостиране, а при неприятно време ще е леговище за дребни плавателни съдове.

Съществуващият сега кей е ситуиран в зона, подложена на интензивно морско неспокойствие. Той е с лимитирани размери - 29 метра, 2 корабни места. При мощен вятър и неспокойствие достъпът до острова е рисков или неосъществим. Пристанът не може да служи за леговище на дребни плавателни съдове, заварени от стихия в морето.

Съгласно създадената идея за реорганизация и разширение, е планувано удължение на съществуващия пристан с 5 метра в южна посока, оформяне на защитна каменно-насипна " шпора " с бронировка от тетраподи след удължениeто, както и създаване на нов пристан против остарелия с дължина 38 метра. Това ще е съпроводено с инсталиране на електрическо съоръжение, ВиК, навигационни детайли и всички действия, нужни за обезпечаване на независимото действие на оборудването.

Остров Света Анастасия е с вулканичен генезис. В резултат от въздействието напразно и вълните, през вековете са се появили скалните му формирания - Гъбата, Дракона, Портата на слънцето, Пиратския транспортен съд. Островните крайбрежия са каменисти и недостъпни. Достъп има единствено от югозападния край, където се намира в този момент съществуващият дребен кей.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР