Община Бургас ще прекрати договора с Уотър Атракшън Къмпани Плюс

...
Община Бургас ще прекрати договора с Уотър Атракшън Къмпани Плюс
Коментари Харесай

Балонът за Океанариума се спука! Община Бургас къса договора на новия инвеститор

Община Бургас ще приключи контракта с " Уотър Атракшън Къмпани Плюс " АД  за построяването на Океанариум в парк Езеро. Това съобщи  шефът на дирекция " Правно и нормативно обслужване " Златина Георгиева представена от Флагман.бг.

Причината е несъблюдение на поетите задължения. По контракт до 16 юни 2018 година комплексът трябваше да бъде построен и въведен в употреба, само че това по този начин и не се случи. В администрацията даже не е импортиран план. Преди няколко дни е изтеглена паричната гаранция от 1,5 млн.лева и е изпратено известие до компанията, че договорът ще бъде преустановен по тяхна виновност.

" Направихме всичко, с цел да защитим публичния интерес. Инвеститорът пропусна всички периоди, дадохме му пролонгация, а за това време не предприе съответни ограничения. Единственото, което направи, е в последните дни да изпрати ново писмо, с което да извести, че скоро да внесе плана ", коментира Златина Георгиева.

Тя бе безапелационна, че оттук насетне, в случай че упоритостите на компанията са действителни, то те би трябвало да внесат искане до кмета, с което да заявят капиталов интерес, да се изиска позволение за нова концесия от Общинския съвет и да се организира процедурата. Т.е. - всичко би трябвало да започни изначало, отначало би трябвало да се внесат и паричната гаранция, както и първичната вноска.

Припомняме, че през 2013 година Община Бургас подписа контракт с " Уотър Атракшън Къмпани Плюс " АД за отдаването на концесия на 120 дка в парк Езеро за 35 години. Бяха сложени съответни периоди за реализирането на инвестицията, които по този начин и не се съблюдаваха.

Една от аргументите е банкрутът на главният сътрудник в сдружението - съветската " Мостовик ", която изпадна в неплатежоспособност след Зимните олимпийски игри в Сочи, а другата е, че дълго време по този начин и не можеше да се откри нов вложител.

През юни т.г. като подобен бе показан турският консорциум " Polin Walterparks ", зад който стои Енвер Пакиш - турски милиардер. Но по този начин и не стана ясно дали това не е механизъм, с цел да се завоюва време, тъй като до действителни дейности по този начин и не се стигна, с изключение на няколко изпратени писма до администрацията. По-скоро изглеждаше като кьорфишек и опит да се удължи контракта.

В понеделник бе вкарано ново искане, което още веднъж бе с пожелателен темперамент и това наподобява е предиздвикало Община Бургас да предприеме ограничения по прекратяването на контракта за концесия.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР