Община Бургас предлага край на дългогодишната сага с общата учебна

...
Община Бургас предлага край на дългогодишната сага с общата учебна
Коментари Харесай

Приключва ли сагата между две от най-елитните гимназии в Бургас?

Община Бургас предлага завършек на дългогодишната сага с общата образователна база на езиковите гимназии - Английска и Немска, посредством пренасяне на АЕГ " Гео Милев " в постройката на СУ " Добри Чинтулов " в ж.к. " Изгрев ", което да се придвижи в прилежащата на нея постройка на СУ " Йордан Йовков ".
Това е опция да се подобрят изискванията и образователният развой в тези бургаски учебни заведения. След толкоз доста години в този момент има единодушието на управленията, учителските синдикати, учители, възпитаници и родители. По този метод ще се позволи един дълготраен проблем.
Докладната бележка, касаеща усъвършенстване на сградния фонд, който употребяват СУ " Добри Чинтулов ", " Йордан Йовков ", АЕГ " Гео Милев " и НЕГ " Гьоте ", ще бъде прегледана на идната сесия на Общински съвет - Бургас, оповестяват от Община Бургас.
От 34 години Английската гимназия дели една постройка с Немската в ж.к. " Зорница ", като общият брой на учениците, които се образоват там е 1600 деца в 60 паралелки. Ограниченият потенциал на постройката и пренаселеността в нея водят до неспособност за осъществяване на естествен образователен развой. Учебните занятия се водят на двусменен режим с понижени междучасия, а времето сред двете смени е едвам 20 минути. Трудности се срещат при осъществяване на часовете по физическо образование и спорт, защото постройката разполага единствено с един физкултурен салон.
В докладната бележка се показва, че единствено в Английска езикова гимназия " Гeо Милев " сега се образоват 800 възпитаници, а общият брой на децата в СУ " Йордан Йовков " и СУ " Добри Чинтулов " е 600. В същото време потенциалът на сградния фонд на СУ " Йордан Йовков " е задоволителен да поеме учениците и на двете учебни заведения на едносменен режим на образование, като всяко учебно заведение резервира своята автономия.
Разпределението на класните стаи ще се извърши от комисия, назначена от кмета, включваща представители на Община Бургас, Регионалното ръководство по обучение, СУ " Йордан Йовков " и СУ " Добри Чинтулов ".
Освен с задоволителен брой образователни стаи и кабинети, постройката на СУ " Йордан Йовков " разполага още с огромен физкултурен салон, учебен стол и опция за отделяне на независими входове за двете учебни заведения, като формалния вход остане за СУ " Йордан Йовков ", а вторият вход, който е против ДГ " Веселушко ", да бъде на СУ " Добри Чинтулов ".
Регионалният център за поддръжка на приобщаващото обучение в постройката на СУ " Йордан Йовков ", ще се реалокира в тази на СУ " Добри Чинтулов ", а за застраховане на профилираната подготовка на учениците с профил " Музика " от СУ " Добри Чинтулов " ще бъдат предоставени за прилагане кабинетите на Центъра за поддръжка на личностното развиване в павилиона на ДГ " Веселушко ", като последните ще бъдат превърнати в съвременен център по музика и хореография.
Предложението на градоначалника включва даване на 30 000 лв. на СУ " Добри Чинтулов " и 40 000 лв. на АЕГ " Гео Милев " за преместването и нужните поправки.
Към докладната бележка са приложени още позитивните мнения на РУО - Бургас и на шефовете на СУ " Добри Чинтулов ", " Йордан Йовков ", АЕГ " Гео Милев ", НЕГ " Гьоте " и ЦПЛР - Бургас.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР