Община Бургас настоява това решение да се преразгледа, като се

...
Община Бургас настоява това решение да се преразгледа, като се
Коментари Харесай

Кметът Димитър Николов оспорва намаляването на цената на водата само с 5%

Община Бургас упорства това решение да се преразгледа, като се потърсят благоприятни условия за компенсиране на плануваните вложения

Кметът на Бургас Димитър Николов оспорва решението за понижаване на цената на водата на територията на общината единствено с 5%. Становището на Община Бургас е изпратено до Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР), като преди този момент заместник-кметът на Бургас инж. Чанка Коралска е взела присъединяване в публично разискване по тематиката, извършено в КЕВР, научи Флагман.бг. В съвещанието са се присъединили шефове на ВиК сдруженията в страната, омбудсманът, политици, както и неправителствени организации.

Единственият присъстващ представител на локалната власт, който пази правото на потребителите, е зам.-кметът на Бургас инж. Чанка Коралска.  Тя декларира безапелационната позиция на кмета Димитър Николов и екипа му, че намаляването на цената с 5%  не е задоволително, защото то не компенсира фрапантното нарастване от края на месец юли с 60%.

Община Бургас упорства това решение да се преразгледа, като се потърсят благоприятни условия за компенсиране на плануваните вложения. За тях от локалната администрация смятат, че би трябвало да бъде обезпечено целево държавно финансиране, а не да бъде за сметка на ползващите водата жители.

Настояват още КЕВР да ревизира и това решение, и предходното такова, което е обжалвано – дали не е налице повтаряне на капиталови разноски. Ако една инвестиция е била заложена за 2021 година, само че не е изпълнена, каквито има доста, дали цялата сума за тази инвестиция не е още веднъж включена в бизнес проекта на сдружението, тъй като това не излиза наяве от решението. Необходимо е да се регистрира дали сдружението е отразило в цената и компенсацията, която е получило за електрическа енергия.

Димитър Николов и екипът му са безапелационни, че за всички вложения, които прави ВиК сдружението, би трябвало да се търсят различни способи за финансиране, като в това взе участие наложително ВиК холдингът, с цел да не се отразява това на данъкоплатците. Пред Комисията от Община Бургас упорстват, да вземем за пример, че за вложенията за язовирите Порой и Ахелой, откакто са приети по решение на Министерския съвет, би следвало да бъде обезпечено целево държавно финансиране.

В предходния програмен интервал, да вземем за пример, Община Бургас е направила много вложения във ВиК инфраструктура, които подарява на сдружението безплатно и това не се отразява по никакъв метод на данъкоплатците. Същевременно в този миг ВиК сдружението черпи доходи от тези вложения. Принципалът на сдружението, ВиК холдингът и самото сдружение да се опитат посредством привличане на други източници, да извършат тези вложения, приканват от Община Бургас.

Димитър Николов упорства още още веднъж да се обърне внимание на възраженията в жалбата на Община Бургас по отношение на индикаторите, които са употребявали за разбор на обществената търпимост на жителите при установяване цената на водата. В нея се твърди, че са употребявали индикатори за повишаване на Брутният вътрешен продукт на база на остарялата бюджетна прогноза за 2021 – 2023 година, а от април тази година Министерският съвет е приел решение да одобрение на средносрочна бюджетна прогноза за интервал 2023 – 2025 година И предходното решение от месец юли, и сегашният план на решение още веднъж употребяват тези остарели индикатори.

При взимане на решението от Община Бургас упорстват КЕВР да се съобрази с обстоятелството, че сега страната е в характерна невиждана обстановка – пандемия, война, засилен поток на мигранти – нещо, на което всички сме очевидци. Не бива да се натоварват жителите с цялата тази тежест на още един голям разход, безапелационен е кметът Димитър Николов.

На самата комисия е регистрирано, че за първи път на публично разискване се включва представител на локална власт, а въпросите и забележките, сложени от инж. Чанка Коралска, са признати като резонни.

Както и, че методиката, по която се прави изчисляването на цената на водата, се оказва прекомерно неразбираема за всички и това е регистрирано от всички присъстващи на публичното разискване.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР