Община Борино поиска да вземе Ягодинската пещера от туристическото сдружение

...
Община Борино поиска да вземе Ягодинската пещера от туристическото сдружение
Коментари Харесай

Община Борино поиска да вземе Ягодинската пещера от туристическото сдружение Родопея“



Община Борино изиска да вземе Ягодинската пещера от туристическото съдружие " Родопея “, което от години я стопанисва и благоустроява. Общинското управление на най-малката община в Смолянска област стимулира настояването си да ръководи и да прибира приходите от пещерата, с цел да развие други туристически обекти и да увеличи заетостта на популацията.

Предложението в Общинския съвет бе импортирано от кмета на Борино  Мустафа Караахмед :

" По самодейност на шефа на Съвета на Националното съдружие на общините в Република България по отношение на казуса със стопанисването и ръководството на общините, които са обществена държавна благосъстоятелност показва мнението, че на общините, проявяващи интерес, би трябвало предпочитано да бъде учредено безплатен шеф на ръководство. На 28 март Общинският съвет на Борино одобри решение да бъде възложен за ръководство на Община Борино туристическият обект Ягодинската пещера, която се намира в землището на село Ягодина в община Борино. По настоящем обектът се стопанисва от туристическо сдружение " Родопея “. Целта на Община Борино е да се сътвори тактика за стабилно развиване на туризма в района посредством ръководство на туристически обекти и дейностите, свързани с тях, премахвайки настоящия цикъл на монополизма. На територията на общината се намират доста туристически забележителности, измежду които и пещери. Идеята ни е част от приходите на към този момент благоустроената пещера да отидат за развиването на някои от другите естествени забележителности, които се намират на територията на общината. Увеличавайки броя на фунциониращите туристически обекти, ще се реализира по-устойчиво локално развиване в редица сфери и по този начин ще се увеличи и трудовата претовареност на популацията ". 

Уредникът на пещерата  Сергей Генчев  каза:

" Направените промени в пещерата са големи. Това, което е благоустроявано преди години, няма нищо общо с това, което сме създали. Предстои още една замяна на парапетите вътре в пещерата. Това е все едно когато строиш един обект и го направиш добре, някой различен пристигна и ти каже: " Искам да взема къщата ти, че е доста красива и хубава, а ти по-късно си направи друга “.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Радостина Чернокова.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР