Община Божурище развива много и разнообразни културни дейности. Разполага с

...
Община Божурище развива много и разнообразни културни дейности. Разполага с
Коментари Харесай

Божурище реализира два социални проекта с финансиране от ЕС

Община Божурище развива доста и разнородни културни действия. Разполага с 6 читалища и радва посетителите си с голям брой фестивали. Зам. кметът Владислава Симеонова , която дава отговор за културата, образованието, обществените действия, опазването на здравето и спорта в общината, сподели:
Читалищата развиват културата в общината, поддържат локалните обичаи и дух. Мога да дам образец с огромния фолклорен фестивал " Окни, па тропни " в с.Пролеша. На този фестивал каним посетители от цялата софийска област. Възрастните хора в общината пазят традициите и ги предават на младежите от  новото потомство. По този метод културната ни еднаквост се резервира.
Много значимо културно събитие за общината е възобновяване на стенописите на създателя Димитър Казаков - Нерон. Реставрационните действия са осъществени от Владимир Цветков. Наскоро инициативна група от младежи подема акция за създаване фигура в натурален растеж на художника Нерон в Божурище. За задачата е образуван живописен клуб, носещ неговото име, който с изключение на приятност от споделеното сред участниците занимание, цели набиране на нужните средства. Младите гении от клуба рисуват и продават картините си във фейсбук в името на идеята.

Празникът на община Божурище се назовава „ Празник на божура и цветята “ и се празнува всяка последна събота на месец май. Честванията винаги  включват концерт, в който вземат участие локални сформира и посетител реализатори. Също по този начин на сходни празници се провеждат презентационни модули, където бизнесът има опция да запознае посетителите със своята активност и да предложи свободни работни позиции.

В момента общината извършва два обществени плана, които са с финансиране от Европейски Съюз. Първият е „ Независим и заслужен живот в община Божурище “. Той дава грижа в домашна среда, с помощта на персонални асистенти и домашни помощници на нуждаещи се хора. Вторият план е „ Активно включване “, посредством който се построява център за обществена рехабилитация и интеграция. Той ще бъде от изгода най-много на хората с увреждания, описа Владислава Симеонова и добави:

Отпускаме финансова помощ и на майките и новородените деца. Нова процедура също е гратис пътешестване на пенсионерите в локалните рейсове, които доближават и до метростанция „ Сливница “. Организираме и благотворителни акции по време на празниците. Съвсем неотдавна открихме и филиал за незабавна здравна помощ.

Заместник-кметът показа също, че безработицата в общината е ниска, единствено към 2%. Населението в общината е доста, само че проблем съставлява фактът, че огромна част от хората са регистрирани по местоживеене в друго обитаемо място. По този метод кандидатстването за национални и европейски планове става по-трудно.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР