Община Банско ще поиска два милиона лева помощ от правителството

...
Община Банско ще поиска два милиона лева помощ от правителството
Коментари Харесай

Банско ще поиска от държавата два милиона лева заради бюджетен дефицит

Община Банско ще изиска два милиона лв. помощ от държавното управление поради сериозен бюджетен недостиг. Наложената карантина през март, както и рецесията в туризма поради пандемията от COVID-19 са свили приходите в бюджета с 13 %, а безработицата е скочила на 18 на 100.

Зимният сезон в Банско беше стопиран в разгара си поради пандемията от ковид, а слагането на града под цялостна карантина блокира цялата стопанска система. Много хора останаха без работа, а над 80 % от заетостта е в туризма, сподели на конференция кметът на общината Иван Кадев. Икономическата рецесия рефлектира и върху приходната част на бюджета.

,,Към 30 април безработицата е 18 %. За интервала от началото на годината до 30 април личните доходи на общината са почти 13 % по-малко'', уточни още той.

Само 5,57% в Банско са построили антитела

Освен това общината има дълг от 8 милиона лв., като дължимите вноски към фонд ФЛАГ са 100 000 лв. месечно. Зради тежкото финансово състояние управата на Банско ще изиска кредитна почивка.

,,Това е краткотрайна избавителна мярка, само че въпреки всичко ще имаме известно облекчение на разходната част на бюджета ", добави Кадев, представен от БНР.

Без помощ от държавното управление община Банско мъчно ще се оправи даже с неотложните действия и инфраструктурни планове. До края на май ще бъдат импортирани документи и аргументация за желаната целева помощ, сподели заместник-кметът Сашка Въчкова.

,,На първо време ще ни бъде нужна помощ най-малко от два милиона лева'', акцентира Въчкова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР