Община Асеновград поздрави четвъртата си столетница за 2020 г., като

...
Община Асеновград поздрави четвъртата си столетница за 2020 г., като
Коментари Харесай

Община Асеновград поздрави четвъртата си столетница за 2020 г.

Община Асеновград поздрави четвъртата си столетница за 2020 година, като й сервира плакет, букет с цветя и парична помощ от 300 лв.. Баба Яна Стоянова от село Добростан навърши 100 година на 23-ти май. В момента тя е в Асеновград при своята племенница Мария Бедрова. До 91-годишна възраст столетницата е живяла в родното си село. Била е омъжена и е имала благополучен фамилен живот с обичания човек. Той се е грижил за нея непрекъснато, споделя племенницата й. До последния ден, в който баба Яна е живяла в Добростан, е гледала кози и си е правела сирене.

100-годишната жена споделя за собствен ослепителен спомен, който й е останал и до през днешния ден в съзнанието - претърпяла е среща с вълк. Това се случило, когато един ден била изкарала на паша овцете си. Вълкът се появил изведнъж, само че с помощта на кучетата, които вървели със стадото, съумяла да се избави и тя, и добитъкът й, само че доста се изплашила. Изтичала до селото и съобщила на съселяните си за случилото се, с цел да бъдат бдителни.

Столетница от видинското село Въртоп отпразнува юбилея си

До 91 година баба Яна е обработвала равнищата, само че е заболяла и тогава се е преместила да живее в Асеновград, където до преди една година е излизала на двора да мете. През целия си живот фамилията й се е занимавало със земеделие и търговия.

Столетницата не обича да яде доста месо, избира плодовете и зеленчуците, споделя племенницата й и прибавя, че може би това я държи витална и със приемливо добра памет за възрастта й.

До момента община Асеновград е връчила парична помощ от по 300 лв. и плакети на общо 4-ма столетници. През тази година общият брой на хората в Асеновградско, които навършват 100 година, е 7: 4 дами и 3-ма мъже. Останалите трима ще честват своя 100-тен рожден ден надлежно - през октомври, ноември и декември.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР