Община Асеновград подкрепя новата инициатива на Националното сдружение на общините

...
Община Асеновград подкрепя новата инициатива на Националното сдружение на общините
Коментари Харесай

Конкурс – предизвикателство за младите в Асеновград: Посочи проблем, предложи решение

Община Асеновград поддържа новата самодейност на Националното съдружие на общините в Република България (НСОРБ), ориентирана към младежите в страната. Стартира Национален юношески конкурс " Аз за моята община: един проблем – едно решение ". Поводът е 12-ти октомври – Денят на българската община и локалното самоуправление. Целта е да се насърчи дейното включване в публичния живот на локално равнище на младежите. Да им се даде опция да придобият действителен на практика опит за използване на механизмите на локалното самоуправление. Идеята на състезанието е да ги запознае с провокациите и компликациите, които преодоляват в процеса на своята работа чиновниците в общините. Една от задачите е младежите, които показват проблем, да предложат и решение, което е използвано и в компетенциите на общината.
 
УСЛОВИЯ ЗА УЧАСТИЕ. Право на присъединяване в състезанието имат младежи на възраст до 29 година, в това число, които са възпитаници, студенти или работят. Участието е непринудено и може да е самостоятелно или в екип. Участниците следва да изпратят ревю на своята планова концепция (с текст, видео, презентация или др.) по електронната поща на НСОРБ: [email protected]. Предложенията за присъединяване в състезанието се подават на български език в период до 30.07.23 година (неделя).
 
ИЗИСКВАНИЯ КЪМ КОНКУРСНИТЕ ПРЕДЛОЖЕНИЯ:
• да показват умеене за синтезирано показване на проблема;
• да показват безапелационно нуждата от решение на проблема;
• да са показали интерес съществува ли подобен проблем на друго място в страната и чужбина;
• препоръчаната концепция да е на практика приложима;
• препоръчаното решение да е съвместимо с пълномощията на локалната власт;
• препоръчаното решение да има резултат за жителите или да води до възстановяване на средата за живот в обитаемото място;
• да основава условия за привличане на повече заинтригувани лица в реализиране на идеята;
• да дава опция за мултиплициране на решението.
 
Конкурсът се организира в два стадия. Всички постъпили оферти ще бъдат прегледани от 5-членно жури. Кандидатите, чиито оферти се отнасят до действителни проблеми с публичен резултат и плануват реалистични хрумвания за тяхното решение, ще получат менторска поддръжка от специалисти от екипа на НСОРБ и членове на Постоянните комисии на Сдружението в съответната област за създаване на проект за деяние в осъществяване на плановата концепция. Проектните хрумвания и проектът за тяхното осъществяване ще бъдат показани обществено пред членовете на УС на НСОРБ.
В Националния юношески конкурс " Аз за моята община: един проблем – едно решение " ще бъдат присъдени следните награди, обезпечени от НСОРБ: I място – 2000 лева.; II място – 1500 лева.; III място – 1000 лева.; поощрителна премия – 500 лева Наградите ще бъдат връчени на специфична гала на 12.10.23 година Всички 4 наградени плана ще получат опция да бъдат осъществени на процедура на територията на съответната община. За спомагателна информация: Ива Иванова – отдел " ПР, връзки и издания " на НСОРБ, e-mail: [email protected].
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР