Община Асеновград е в състояние на повишена епизоотична готовност заради

...
Община Асеновград е в състояние на повишена епизоотична готовност заради
Коментари Харесай

Вземат спешни мерки срещу птичия грип в Асеновград

Община Асеновград е в положение на нараснала епизоотична подготвеност поради птичия грип. По този мотив в Общината се организира съвещание на общинската епизоотична комисия.

В нея участваха заместник-кметът по екологията Тамер Бейсимов и представители на екодирекцията, пожарната, полицията, болничното заведение, РЗИ, както и Областна дирекция по сигурност на храните в Пловдив.

На съвещанието бяха разисквани превантивни ограничения за предотвратяване от разпространяване както на птичи грип по този начин и на африканска чума по свинете. Като защитна мярка се предлага стопаните да не пускат птиците си отвън територията на дворовете. Те би трябвало да отглеждат настрана патици и гъски от другите домашни птици, както и да ограничат  контактите сред домашни и диви птици.



Експертите предлагат също фуражите да се съхраняват в закрити пространства и да се съблюдават ограниченията за биосигурност.
При отклоняване в здравословното положение на отглежданите птици или при повишена смъртност, неотложно би трябвало да се уведомява ветеринарен доктор или кмета на обитаемото място. Ако се натъкнат на мъртви птици от разнообразни типове да алармират на доктор Владо Бозев (телефон: 088 45 41 460) и лекар Оля Николова (телефон: 0884 541 466).

Общинското управление на Асеновград ще изпрати уведомителни писма до всички кметове и кметски наместници в обитаемоте места на общината. Те ще са длъжни в избран период да посочат подобаващи общински терени, в които да бъдат загробвани заболелите животни (при случай на нужда).

Предложенията им ще бъдат съгласувани с Регионална ревизия по околна среда и водите (РИОСВ), Басейнова дирекция (БД ИБР) и Регионална здравна ревизия (РЗИ) в Пловдив. С такива места все още разполагат селата Врата, Избеглии и Леново.

Относно Африканската чума по свинете, ангажимент на Районно ръководство (РУ) – Асеновград е да следи превозването на свине, които са без ушни марки . Освен това, от комисията припомнят, че хората, отглеждащи прасета, са длъжни да ги записват, без значение от броя им. В противоположен случай, в случай че бъдат открити такива нерегистрирани, стопаните подлежат на глоба.

Писмено ще бъде предизвестен и ръководителят на активност „ Пазари и борси “ към общината да наблюдава недопускането на продажба на птици на кооперативния пазар в града. Ще бъде осъществена инспекция и на по този начин наречения „ Животински пазар “ в Асеновград.

От общинската администрация твърдят, че на този стадий не са открити нито заболели прасета, нито птици на територията на общината. В региона има една свинеферма , в която се отглеждат към 90 свине. Тя е ситуирана в село Боянци.

Със заповед на регионалния шеф на област Пловдив и на учредения чл.130, т.5 от Закона за ветеринарно-медицинската активност, се не разрешава развъждането навън на домашни птици от всички типове и категории.

Забраняват се и провеждането на изложения и пазари за птици на територията на цялата Пловдивска област.
Ограниченията са в действие до анулация на актуалната заповед.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР