Община Асеновград е безсилна в решаването на казуса със заградения

...
Община Асеновград е безсилна в решаването на казуса със заградения
Коментари Харесай

Парадокс: Улица в спорен имот липсва от регулационен план, но има име и номер

Община Асеновград е безсилна в решаването на проблема със заградения парцел и блокирания вход на живеещи на улица " Сливница " в града. По случая са постъпили 13 тъжби от асеновградчани към локалната власт и още две към асеновградската прокуратура.
" Администрацията е направила две инспекции досега и е подхванала вероятните законови ограничения. ", сподели пред медии кметът на Асеновград лекар Емил Караиванов. При първата ревизия не е открито нищо нелегално, а при повторната е установено, че са построени бетонни заграждения, което публично посредством протокол е оповестено за нелегално. Издаден е акт, който притежателите (наследниците на земята) имат право да апелират в 7-дневен период. Ако няма постъпила тъжба в този интервал, ще последва издаване на заповед за унищожаване на бетонното оборудване. Ако обжалване от притежателите въпреки всичко има и бъде постановено правосъдно решение, другата законова стъпка, която може да предприеме община Асеновград, е също да подаде тъжба до Административен съд-Пловдив в 14-дневен период.

" Докато по някакъв метод не се стигне до съглашение за правене на обстоен организационен проект (ПУП), който да изведе сектора отвън регулацията на парцела, няма по какъв начин да се излезе от тази патова обстановка. Към сегашния миг, безусловно община Асеновград няма потребен ход, с изключение на да нападна нелегално издигнатото бетонно оборудване. В случая, право на притежателите е да го заградят с леки заграждения, което в действителност ще попречва прекосяването по улица " Искра ". ", изрази визията си по тематиката градоначалникът.
Караиванов уточни, че са провеждани диалози за вероятно обезщетяване на наследниците, само че те в един миг са прекъснали. Кметът призна, че по проблема може да е позволена общинска неточност, само че фактологията, с която разполага той, не показва това. Не е ясно към този момент дали изказванията на жителите на квартала са правилни, че през улицата минава водопроводна, канализационна или друга мрежа. Знае се единствено, че в оградената зона се намира и противопожарен кран и заради ограничавания достъп той няма да може да бъде употребен при потребност.
" Подземният кадастър на община Асеновград не показва такова нещо. Той, обаче, в действителност е повърхностен. Но факт е, че в сегашния регулационен проект там не съществува улица. Може би, е имало застрояване преди 20 или 30 години и точно тогава са дадени име и номер на сектора. ", сподели в умозаключение Емил Караиванов.
Припомняме, че в резултат на обстановката, стара жена, живееща на адреса, е получила инсулт, а поради загражденията колата за спешна помощ не е съумяла да доближи до входа на жилището на потърпевшата. Живеещите в региона още веднъж са подали докладна до Общински съвет-Асеновград, като посредством нея упорстват на постоянното съвещание на асеновградските съветници, което ще се състои на 19.12.18 година, да бъде взето решение, с което да се разпореди неотложно започване на отчуждителни процедури. Районна прокуратура-Асеновград също се е заела със случая и стартира инспекция за определяне на безчинство.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР