Обществото трябва да продължи да спазва противоепидемичните мерки срещу COVID-19.

...
Обществото трябва да продължи да спазва противоепидемичните мерки срещу COVID-19.
Коментари Харесай

Д-р Скендер Сила: Очакванията са до края на годината да има ваксина срещу COVID-19

Обществото би трябвало да продължи да съблюдава противоепидемичните ограничения против COVID-19. Вирусът още съществува и е гибелен. Какво ще се случи наесен никой не може да каже. Тогава с изключение на ковид, ще има и сезонен грип. Това съобщи в изявление за Нова телевизия доктор Скендер Сила, представител на Световната здравна организация за България.

Най-добрият сюжет би бил коронавирусът да загуби капацитета си и с времето да изчезне, само че към този момент няма такива изгледи, счита още доктор Сила. От СЗО чакат ваксина да има до края на тази година или началото на идната.

112 са новите случаи на COVID-19 у нас

С доктор Скендер Сила беседва Мартина Ганчева.

- Има ли втори пик на COVID-19 в България сега?

Д-р Сила: Данните демонстрират, че имаме нарастване на случаите през последните две седмици. И в този интервал постоянно броя надвишава 100, а това не се беше случвало преди, от март до началото на юни. Напомня ни, че вирусът още съществува и е гибелен. Затова всеки би трябвало да се държи отговорно, с цел да потиснем, потушим, да направляваме този вирус. В момента имаме доста дребни огнища из страната и с цел да не станат по-големи, би трябвало да овладеем разпространяването и да не позволяваме да стартира ново.

- Казахте дребни огнища, това ли е главната причина за пика, който следим?

Д-р Сила: Абсолютно! Когато имаме дребни огнища от повече региони на страната, общият брой на инфектираните пораства. Но към момента имаме и епицентрове. Повечето случаи са от София и региона. Затова би трябвало да продължим да бъдем деликатни. Да съблюдаваме отдалеченост, да си мием постоянно ръцете, да слагаме маски там, където не можем да съблюдаваме отдалеченост. И всички тези ограничения би трябвало да бъдат следени от управляващите.

Вижте къде са новите заболели от ковид в страната

Можем ли да приказваме за липса на дисциплинираност?

Д-р Сила: Увеличение на случаите сме виждали в доста страни на Европа, освен в България. Причината е, че преди доста страни бяха затворени, хората се движеха по-малко. Сега, с разхлабването на ограниченията, се събират на разнообразни събития и церемонии, по тази причина споделяме, че започваме новото обикновено и би трябвало да бъдем дисциплинирани и да поемаме отговорност. Това е ключът за предотвратяването на ново разпространяване. Затварянето имаше тежки последствия за здравето, душeвността, стопанската система. Затова би трябвало да намерим метод да живеем в тази нова действителност и нова нормалност.

За новата нормалност ще поговорим малко по-късно, само че по какъв начин България се оправи с COVID-19, с коронакризата? Каква е вашата оценка?

Д-р Сила: Когато оценяваме обстановката в избрана страна, в тази ситуация България, би трябвало да се базираме на цифрите. Ако съпоставим общия брой случаи на база 100, 1000 или 1 милион души население, България към момента се оправя доста добре спрямо другите страни по света. Това е резултат от прецизните ограничения, които бяха приложени рано, още преди да бъде обявено за първите случаи. Това е положително ръководство на рецесията, добър метод от страна на държавното управление и ангажираност към обществото. Защото държавното управление може да вземе всички ограничения, само че в случай че обществото не е ангажирано, няма по какъв начин ограниченията да бъдат изпълнени. Въпреки това, както загатнах първоначално, през последните две седмици виждаме нарастване на случаите и това е доста обезпокоително, по тази причина би трябвало да работим съгласно ограниченията. Изглежда, че единствено рекомендации не работят. Ще ви дам образец. Живея тук, всеки ден вървя да пазаря в мола, закупувам храна за моето семейство. Преди всеки слагаше маска. В момента, в който стана единствено целесъобразно, не наложително, съвсем всички ги смъкнаха. Не споделям 100 %, само че множеството. Изглежда не е задоволително да се вършат рекомендации, би трябвало да има прецизно следени ограничения.

Не беше ли неточност, че разхлабихме ограниченията?

Д-р Сила: Не бих споделил неточност. Защото всяка страна се учи за обстановката. Не можем вечно да останем затворени. Разбира се, някои стъпки можеше да бъдат направени по-плавно. Например отварянето на нощните заведения, питейните заведения, стадионите. Защото когато хората се събират на огромни групи, е мъчно да бъдат следени.

Загубихме ли надзор над обстановката?

Д-р Сила: Не мисля, че загубихме надзор тук, в България. Сега имаме повишен потенциал за тестването на хора. За последните 24 часа да вземем за пример бяха тествани над 3000 души, което е връх досега. Препоръката на СЗО за държавите-членки е да наблюдават случаите, да ги откриват, да ги тестват, да ги изолират и да слагат под карантина всички контактни лица. Това е най-хубавата тактика, тъй като в случай че установите колкото е допустимо повече източници на инфекцията, ще ги изолирате и ще намалите разпространяването на болестта.

Каква би трябвало да е тактиката на българското държавно управление оттук насетне?

Д-р Сила: Ако споделяме, че хората би трябвало да носят маски в затворени пространства, би трябвало да се съблюдава на 100%. Като носим маски, демонстрираме почит към другите, към родителите ни, които може да са инфектирани с ковид, към по-възрастните хора, а и към останалите. Всички би трябвало да носим маски. СЗО предлага маски за цялото население, тъй като беше потвърдено, че има доста пациенти без никакви признаци, които са носители на вируса и могат да го разпространят измежду останалите.

А би трябвало ли да затваряме градове, граници, да отменяме полети?

Д-р Сила: Границите в никакъв случай не са били затваряни за артикули и за услуги, тъй като България внася и изнася артикули. Имаше ограничавания за пътешестване за хора, с цел да се понижи риска, а и на база на интернационалните здравни разпореждания. Ако страните решат да наложат ограничавания за пътешестване на хората, би трябвало да осведомят СЗО и да се обосноват. Повечето страни постановиха рестрикции, тъй като това беше чужд вирус. В началото математическият модел предвиждаше, че милиони и милиони хора ще умрат и страните трябваше да вземат ограничения, с цел да спасят животите и здравето на хората.

Очаквате ли втора вълна наесен?

Д-р Сила: Есента ще е доста предизвикателна обстановката, тъй като тогава има разнообразни вируси - настинки, грип, ковид. Хората могат да бъдат атакувани и от двата, а това ще обърка и клиниките. За благополучие към този момент имаме проби и ще можем да ги разграничим. Затова рекомендацията на СЗО е да се усилят имунизациите за елементарен грип, изключително за рисковите групи, по-възрастните хора, хората с хронични болести. Ситуацията е непредвидима. Но страните към този момент натрупаха някакъв опит. Здравните служащи към този момент могат да разпознават случаите, да ги лекуват. Вече има и изследвания кои лекувания оказват помощ. Имате обещаващи резултати за тежките случаи, които са интубирани и са лекувани с дексаметазон. Надявам се до есента да имаме още по-голям напредък и да знаем кои медикаменти оказват помощ повече. Но както споделяме, би трябвало да се надяваме на най-хубавото, само че да сме готови за най-лошото.

- Можем ли да се надяваме на ваксина против COVID-19 до края на годината?

Д-р Сила: Да, в този момент доста компании и проучвателен институти работят. Няколко от тях към този момент навлязоха в трети стадий и ще работят през летните месеци. Има упования, че може да имаме ваксина до края на годината или началото на идната.Това е най-хубавият сюжет.

- Призовахте производството на дексаметазон да бъде увеличено. Вярвате ли, че оказва помощ? Да не стане като с хидроксихлорохина - първо го подкрепяхте, след това си оттеглихте поддръжката?

Д-р Сила: С хидроксихлорохина постоянно сме казвали, че би трябвало да се употребява единствено и само под мощен клиничен контрол. А не хората сами да го взимат, без наставление. Същото важи за дексаметазона. Под непоколебим надзор и за хора в тежко положение - интубирани или подложени на терапия с О2.

Може ли коронавриусът да провали туристическия сезон?

Д-р Сила: Абсолютно! Порази международната стопанска система. Не можете да си визиите. 1,5 милиарда деца не съумяха да отидат на учебно заведение, да влязат в класните стаи. Засегна туризма, засегна стопанската система. Това са най-тъмните дни на човечеството през 21-и век. Вижте стадионите. Аз съм почитател на „ Барселона”, няма никаква аудитория там. Футболистите играят без аудитория, тъжно е да се види, само че това е новата действителност.

Понеже приказваме за новото обикновено, ще би трябвало ли да живеем с COVID-19 вечно?

Д-р Сила: Не би трябвало единствено да броим жертвите, би трябвало да намерим метод да живеем с този вирус. Колко дълго ще живеем с него, е доста мъчно да предскажем. Ако имаме сигурна и ефикасна ваксина, вирусът още ще го има, само че ще спасим най-уязвимите групи. Не знаем още какъв брой време вирусът ще бъде тук. Най-добрият сюжет би бил да загуби капацитета си и с времето да изчезне. Но към този момент нямаме такива изгледи. Може още веднъж да имаме пикове, талази, до момента в който намерим ефикасни медикаменти или ваксина. Много е значимо хората, безусловно всеки, от младите до по-възрастните, да се държат отговорно. Искам единствено да насочва едно обръщение към обществото, към феновете ви, към тази прелестна страна. Ще се опитам да преразказвам един ваш народен воин – Васил Левски – „ Всичко се състои в нашите задружни сили. Срещу тях не може да противостои и най-силната стихия”.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР