Обществото ни остава готово на жертви, но и не губи

...
Обществото ни остава готово на жертви, но и не губи
Коментари Харесай

„Галъп“: Българите с висока оценка за действията на правителството срещу вируса, 77% одобряват

Обществото ни остава готово на жертви, само че и не губи демократичния си инстикт, демонстрира изследването
Действията на държавното управление против вируса не престават да получават висока оценка. Продължава обаче да пораства паниката за работните места. Българите възприемат опасността от болестта все по-сериозно, само че и не престават да не са склонни да преувеличават нейното значение.

Това са главните заключения, направени от социолозите от „ Галъп “, които са провели изследване на публичните настройки сега.

Като общество сме подготвени на самоограничения, без да губим демократичния си инстинкт. Хората се готвят за съществени промени, само че към този момент гледат към тях с вяра за по-добър утринен свят.

Власт и стопанска система

Общо 77% одобряват, че държавното управление се оправя повече или по-малко добре във връзка с ковид. 22% са на противоположното или даже извънредно противоположното мнение. Има и нищожен дял на колебаещи се.

Преди близо месец, директно преди изключителното състояние, в тогавашния сондаж на международната Асоциация „ Галъп интернешънъл “ с еднакъв въпрос, 60% намираха дейностите на държавното управление за положителни или доста положителни, 37% бяха на противоположното мнение или даже бяха извънредно отрицателно настроени.

Десетина дни след въвеждането на изключителното състояние пък, различен сондаж на „ Галъп интенешънъл “ сподели към този момент над 70% ситуационно утвърждение за дейностите на властта. Както разкриха неотдавна и данните за десетки страни по света, болестта кара хората да стискат палци на настоящата власт в своята страна. Затова и рецесията дава ситуационен „ бонус “ на държавните управления, който в българския случай се добавя и от чувството за относително рано взети ограничения.

Задълбочават се обаче евентуалните обществени и стопански проблеми. 22% от запитаните, свидетелстват, че са изгубили сериозна част от приходите си. В 14% от случаите се споделя краткотрайно прекъсване на работа, а при 8% работният ден е понижен. Респондентите са давали повече от един отговор.

9% споделят, че даже са изгубили работа. Това е сериозен растеж по отношение на предходните две седмици – в края на март тези, които заявиха, че са изгубили работа, бяха 3%, седмица по-късно, бяха 6%. Дори декларациите на респондентите да не са до дъно прецизни или да съдържат повече нерешителност, близо една десета от пълнолетното население очевидно намира, че е изгубило главен източник на приходи. И тоз дял стабилно пораства в последните седмици.

Страхове и упования

69% от пълнолетните българи в една или друга степен се опасяват, че те или техни близки могат да се заразят с коронавирса. Преди месец – директно преди растежа на инфектираните и началото на изключителните ограничения – този дял беше подобен и леко по-нисък: 62%. 27% в този момент не се боят от вируса, при 38% в средата на март. Има и прочут дял, които се двоумят. Очевидно, преди месец обществото още не е осъзнавало вероятните размери на опасността.

В същото време обаче 55% у нас през днешния ден считат, че заплахата е пресилена или даже мощно пресилена. 41% пък не мислят по този начин или дори напълно не мислят по този начин. Останалите се двоумят. Преди въвеждането на изключителното състояние обаче тези, които намираха опасността за пресилена бяха доста повече от в този момент – 72%, а на противоположното мнение бяха 27%. Оказва се, че преди разрастването на болестта у нас очевидно повече хора са я подценявали. Все отново и през днешния ден, в разгара на болестта, по-голям дял остават тези, които я намират за пресилена.

57% считат, че след пандемията светът ще се промени съществено, 37% са на противоположното мнение, а останалите се затрудняват да отговорят. 57% имат вяра, че в утрешния свят главните сили ще демонстрират повече съдействие. 31% обаче считат, че в утрешния свят ще има повече борба. Все отново, вярата явно надвива.

Ценности

78% декларират, че са подготвени даже да жертват някои свои човешки права, в случай че това ще помогне за справяне със болестта. 20% по-скоро отхвърлят или напълно отхвърлят такава опция. Точно преди изключителните ограничения съотношението беше 83% против 16%. По този индикатор очевидно растеж във времето няма, дори в противен случай. Може би животът при лимитирано напредване е направил по този начин, че малко повече хора да стават сериозни против забрани. Може и да сработва нетърпеливостта на мнозина, която става допустима поради по-скоро плавния растеж на заболеваемостта у нас, спрямо други страни в Европа.

Нещо повече: единствено 22% се съгласяват с провокативното изказване, че демокрацията не е ефикасна при тази рецесия. Делът не е дребен, само че съвсем всички останали са „ срещу “. Всичко това значи, че обществото ни остава готово на жертви, само че и не губи демократичния си инстикт. /tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР