Обществото не отдава необходимото значение на ХОББ (хроничната обструктивна белодробна

...
Обществото не отдава необходимото значение на ХОББ (хроничната обструктивна белодробна
Коментари Харесай

4,3% от хронично болните у нас от ХОББ са в Пловдивска област

Обществото не отдава нужното значение на ХОББ (хроничната обструктивна белодробна болест), само че тя към този момент е на второ място по смъртност след инфаркт и от нея умират повече хора, в сравнение с от рак на гърдата или белия дроб, взети дружно. Тези стряскащи данни показа в Пловдив Диана Хаджиангелова, ръководител на Асоциацията на българите, боледуващи от астма, алергия и ХОББ и на Конфедерацията за отбрана на здравето, сплотяваща 18 пациентски общности.
 29pl4002-1  29pl4002-2  29pl4002-3  29pl4002-4
Основната причина и фактор за това заболяване е тютюнопушенето, като от ден на ден дами се разболяват от него. 4,3% от хронично болните са от Пловдивска област. „ За България към момента няма указател на болестта, само че се вършат акции за предварителна защита и ранна диагностика на ХОББ, алергия и астма “, уточни Диана Хаджиангелова. „ Над 10% от възрастните са наранени от ХОББ. Заболяването предизвиква инфектиране в белите дробове, характеризира се с увреждане на белодробната тъкан и притеснение на дихателните пътища. Запушват се дихателните тръбички и белият дроб не може да издиша въглеродния двуокис. В резултат се стига до неработоспособност и гибел “, съобщи доцент доктор Владимир Ходжев, шеф на Клиниката по пулмология към УМБАЛ „ Свети Георги “-Пловдив. Той изясни, че заболяването е изключително подла, тъй като се открива на късен стадий и множеството болни стартират лекуване, едвам когато са настъпили необратими промени в дробовете. Статистиката е стряскаща – единствено в Европа всяка година от ХОББ умират 300 000 души, а това се равнява на жертвите от 3 атомни бомби над Хирошима.

Една от най-ефективните ограничения, които се взимат у нас, е възбраната на пушенето в затворени пространства в заведения и заведения за хранене. РЗИ и РЗОК работи за понижаване на отрицателните резултати от тази наклонност, вършат се постоянни инспекции на заведенията за пушене в затворени пространства, издават се актове на нарушителите – гости и притежателите. Финансово се поемат някои проучвания на болните, като за 2017 година са обезпечени лекарствени артикули на 7536 души от Пловдивско. „ Те са получили инхалаторни лекувания, снабдени са с апарати за кислородна терапия, благодарение на които се преобразува въздухът в помещението, в което се намират “,, заяви доктор Антон Иванов от РЗИ. 35% от хората с ХОББ имат затруднения и се одобряват в болница за лекуване. Общо 12 лечебни заведения в района организират профилактика и лекуване на хора с респираторни заболявани

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР