Обществото е разделено в мненията си за политическата ситуация в

...
Обществото е разделено в мненията си за политическата ситуация в
Коментари Харесай

"Галъп": Българите очакват ново правителство на ПП

Обществото е разграничено в мненията си за политическата обстановка в страната. С малко доминира благосклонността към сваленото държавно управление на Кирил Петков, въпреки че виновността за рухването му се вижда основно в неточности на самата власт, а не в подмолни проекти. Българите предстоящо избират да се сформира нов кабинет в този парламент, като най-вече са тези, които считат, че това още веднъж би трябвало да направи Политическа партия. Това са част от изводите от на „ Галъп интернешънъл болкан ”.

50.5% не утвърждават свалянето на държавното управление. На противоположното мнение са 48.1% от интервюираните. Налице е поляризация и известна консолидация на последователите на кабинета „ Петков ” – очевидно като реакция към метода, по който той бе свален, както и все още на свалянето му, разясняват социолозите.

Около една трета (35.3%) виждат в днешната обстановка късмет да се избере по-стабилна власт през есента. Над половината българи (59.2%) обаче считат, че обстановката е проблем за страната ни. Останалите се двоумят. Затова и по-скоро надвиват очакванията да се сформира държавно управление в границите на този парламентарен мандат (57.9%), в сравнение с да се върви на предсрочн избори (40.6%).

Надделяват упованията още веднъж Политическа партия да сформира държавно управление (40.3%) против опцията ГЕРБ да сформира държавно управление (18.2%) или други разнообразни формати с трети мандат (дялове под 10%). Никола Минчев пък е получил утвърждение – позитивните оценки надвиват над негативните и са 39%, негативните – 31,6%, а неутралните – 19,8%. Останалите се двоумят.

Мнозинството (65,2%) счита, че ръководещите носят лична политическа виновност за рухването си от властта. На много по-малка известност се радват пояснения от вида „ имаше прелом от страна на мафията “ (41.6% съгласни и 51% несъгласни) и „ смъкна го Русия “ (19.5% съгласни против 72.7% несъгласни).

Френското предложение за Северна Македония е оставило към този момент отчаяние, твърди проучването. Едва 25% от интервюираните считат, че то е отчело в задоволителна степен българските ползи. А 59.5% имат вяра в противоположното.

 

Данните са от самостоятелен телефонен сондаж измежду 800 души. Изследването е извършено в интервала 23-25 юни 2022 година Абсолютната оптималната неточност е ±3,5% при 50% дялове. 1% от извадката се равнява на към 54 хиляди пълнолетни българи.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР