Общественото мнение по темата за въвеждането на еврото продължава да

...
Общественото мнение по темата за въвеждането на еврото продължава да
Коментари Харесай

48% от българите са против въвеждане на еврото

Общественото мнение по тематиката за въвеждането на еврото продължава да е разграничено. 48% от българите са срещу прекосяването към европейската валута, а 46 на 100 го утвърждават. Останалите се двоумят. Това демонстрират данните от последното изследване на " Галъп интернешънъл ".

В предходни сондажи неохотата към еврото беше даже още по-висока. Възможно е в този момент да са повлияли изявления на представители на властта. Но очевидно следва да се положат още повече старания в поясняването на евентуалните изгоди от въвеждането, декларират анализаторите.

Цели 82% от хората са съгласни с оповестените в западни медии избрания за България като бедна и корумпирана страна, сочат още данните.

Мнозинство от 67% са съгласни, че по време на европредседателството партийните разлики би трябвало да се загърбят. Но напрежението в обществото е ясно доловимо, а обвиняванията в централизация на власт и въздействие водят до това, че 51% са съгласни, че демокрацията у нас сега е застрашена.

Посредническата ни роля във връзка с Турция се приема нееднозначно: 49% са съгласни да оказваме помощ на Турция да усъвършенства връзките с Европейски Съюз , само че подобен дял от 42% са на противоположното мнение, а останалите се двоумят. Темата за качеството на демокрацията у нас и за концентрацията на власт и въздействие очевидно от ден на ден си пробива път в обществото ни. Докато текат публичните рецензии към властта по подобен вид тематики, пробно бе тествано отношението към едно предизвикателно изказване: „ Демокрацията в България сега е застрашена “. 51% се съгласяват, а 40% са на противоположното мнение. Останалите се двоумят.

На фона на най-различните митинги от последните седмици 38% от българите са подготвени да се солидаризират директно с някаква форма на митинг по тематиките от последните седмици, а 60% - не. Тези 38% са към 2 милиона българи, които споделят сериозна рецензия към статуквото. Макар и да са малцинство, те са ясно удостоверение, че публичното напрежение очевидно е остава годно, даже и на фона на тържественото разкриване на европредседателството.

50% възприемат мнението, че убийствата от последните седмици са по-скоро свързани с политиката, а от 37% поддържат мнението, че по-скоро не са. Останалите се затрудняват да отговорят.

Два от акцентите на държавното управление и на премиера Борисов в последните дни получават по-скоро спорен публичен отзвук. Личи и благосклонност, само че публичната позиция е двусмислена. Например, 49% са съгласни да оказваме помощ на Турция да „ стопли “ връзките с Европейски Съюз, само че подобен дял от 42% са на противоположното мнение, а останалите се двоумят.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР