Обществено обсъждане за обявяването на Комплекс Калиакра и за промени

...
Обществено обсъждане за обявяването на Комплекс Калиакра и за промени
Коментари Харесай

МОСВ публикува проект за промени в Комплекс Калиакра

Обществено разискване за оповестяването на " Комплекс Калиакра " и за промени в още три предпазени зони стартира от 1 ноември, оповестиха от Министерство на околната среда и водите. В едномесечен период заинтригуваните могат да показват стимулирани писмени мнения, възражения и оферти по режимите, разказани в плановете на заповедите.

 Нено Димов твърди, че абсурдът за Калиакра е избухнал от недоумение
Нено Димов твърди, че абсурдът за Калиакра е избухнал от недоумение

Никой няма да спре обработването на Добруджа, където се е обработвало досега

На интернет страницата на екоминистерството са оповестени проектозаповедите за оповестяване на предпазена зона " Комплекс Калиакра ". Там са и плановете за промени в заповедите за оповестяване на предпазените зони " Калиакра ", " Белите скали " и " Било ".

Припомняме, при започване на август имаше митинги от поданици на общините Каварна, Балчик и Шабла пред постройката на община Каварн а . Хората бяха недоволни от наложената възбрана за редица действия в новообявената предпазена зона " Комплекс Калиакра ".

По-късно Върховната административна прокуратура ревизира заповедите на екоминистерството, с които бе въведена възбрана за разораване, залесяване и основаване на трайни насаждения на територията на зона Калиакра .

Забранено бе да се садят плодови и зеленчукови култури , зърнено-бобови култури, листно-стъблени зеленчукови култури, кореноплодни зеленчукови култури, луковично-зеленчукови култури, маслодайни култури, влакнодайни култури, етеричномаслени култури, едногодишни или многогодишни фуражни култури на територията на предпазена зона " Комплекс Калиакр а " до оповестяването ѝ за предпазена зона, само че за не повече от 2 години.

 Незаконното строителство при Калиакра продължава
Незаконното строителство при Калиакра продължава

Вече е издигната ограда към терена...

Според наредбите на член 12, алинея 1 от Закона за биологичното многообразие (ЗБР) е направен план на заповед за оповестяване на предпазена зона за запазване на естествените местообитания и на дивата флора и фауна (BG0000573) в " Комплекс Калиакра ".

Територията на предпазената зона обгръща село Тюленово, община Шабла, област Добрич, селата Камен бряг, Свети Никола, Българево, както и град Каварна, селата Божурец, Топола, община Каварна, област Добрич и Балчик, община Балчик, област Добрич.

От ековедомството чакат да има публично разискване и на проектозаповедите за промени в предпазените зони " Калиакра ", " Белите скали " и " Било " за запазване на дивите птици

Пълният текст на всяка от проектозаповедите и съпътстващата ги информация са оповестени и са разполагаем в административната постройка на Регионалната ревизия по околната среда и водите във Варна (ул. " Ян Палах ", № 4 ).

Припомняме, митингите в Калиакра и неяснотата за използване на рестриктивните мерки в предпазените зони бяха мотив от екологични организации да изискат оставката на екоминистър Нено Димов.
" Изцяло поддържаме хората, тъй като те бяха прави и те споделиха нещо значимо: " Не може да се договарят на мрачно! ", съобщи през август Андрей Ковачев във връзка митингите.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР