Обществено обсъждане на тема „Подготовка на проектно предложение на Община

...
Обществено обсъждане на тема „Подготовка на проектно предложение на Община
Коментари Харесай

Община Видин ще възстанови Синагогата като културен център „Жул Паскин“

Обществено разискване на тематика „ Подготовка на планово предложение на Община Видин с название „ Реставрация и акомодация на Синагога – Видин в туристически обект „ Културен център " Жул Паскин " , се организира през днешния ден в заседателната зала на Общинския съвет.
На събитието участваха националният представител Владимир Тошев, Албена Георгиева, регионален шеф на Област Видин, арх. Любомир Станиславов, създател на плана, Мартин Заимов, изпълнителен шеф на Фонда за градско развиване, както и представители на бизнеса, образователни заведения, културни институти и жители.

Кметът на Видин Огнян Ценков откри срещата и изрече своето удовлетворение от обстоятелството, че Общината е на крачка от стартирането на плана за Синагогата: “ С наслада и горделивост декларирам, че планът на Община Видин за възобновяване на Синагогата скоро ще бъде реалност, а първата стъпка е публичното разискване пред жителите на Видин “ - сподели Ценков. Той обясни механизма за финансиране на плана - с изключение на безвъзмездните средства по Оперативната стратегия „ Региони в напредък “, се обезпечават средства от финансов медиатор, какъвто е „ Фондът за градско развиване “, които след това ще се възвръщат от приходите, осъществени от туристическия обект.

Видинският кмет изрече специфична признателност на районното съдружие „ Шалом “ за дарението, което организацията направи на Община Видин - постройката на Синагогата и терена, върху който е издигната.
Арх.Любомир Станиславов показа идейния план за реституция на Синагогата. Той сподели бъдещата визия на постройката и на обектите, които ще бъдат построени в непосредствена непосредственост.

Община Видин поема дълготрайно обвързване под формата на финансов инструмент от „ Фонд за градско развиване “ с общ размер до 1.6 млн. лева , разясни Мартин Заимов. Заемът ще бъде употребен за финансиране на част от капиталовите разноски по план „ Реставрация и акомодация на Синагога – Видин в туристически обект „ Културен център “ " Жул Паскин “ по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020, Приоритетна ос 6 „ Регионален туризъм “, процедура на непосредствено даване на безплатна финансова помощ BG16RFOP001-6.002 „ Развитие на туристически атракции “. Кредитът ще бъде гарантиран със залог на бъдещи вземания на Община Видин.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР