Общественият защитник ще продължи проверките в социалните домове, в които

...
Общественият защитник ще продължи проверките в социалните домове, в които
Коментари Харесай

Омбудсманът продължава с проверките в домовете за хора с деменция

Общественият бранител ще продължи инспекциите в обществените домове, в които са настанени възрастни хора с деменция. Това разгласи в Сутрешния блок на Българска национална телевизия националният омбудсман Диана Ковачева. По думите ѝ в България има над 100 000 души с деменция, места в обществени домове обаче има за едвам 1% от тях.

До този миг инспекциите на омбудсмана са посочили, че едвам в един дом има нужните условия за заслужен живот на хора с деменция. Основният проблем е неналичието на дипломиран личен състав, който да даде профилирана и здравна грижа, изясни омбудсманът.

Общественият бранител разяснява и резултатите от инспекцията на прокуратурата в дома в Горно Косово. Разследващите през вчерашния ден излязоха с позиция, че нарушавания няма, в същото време клип публикуван в обществените мрежи сподели неприятно отношение към настанените в дома. Ковачева изясни, че макар че няма престъпления, това не значи, че не са наранени съществени човешки права - като правото на сигурност, на пространство, на заслужен живот.„ Хората работещи в сходни условия също са наранени, тъй като те правят тежка физическа работа, натоварени са душевен поради тежките случаи, с които би трябвало да се занимават, само че това не значи, че би трябвало да нарушават правото на персоналното достолепие. Голяма част от болните са хора, които през живота си са се образовали, работили са, имали са съществени специалности и не е разумно към тях да се отнасят по сходен метод “, сподели Ковачева.

Омбудсманът показа данни и на Световната здравна организация, съгласно която се чака повишаване на броя на хората с деменция, поради увеличение на продължителността на живота. Ковачева се надява, че институциите ще се сезират и ще вземат ограничения.

„ Отговорен е на първо място кметът на съответното обитаемо място. Разбира се контролът се реализира от Агенцията за обществено подкрепяне и Министерството на труда и обществената политика, но кметът е този, който би трябвало да мисли за обезпечаване на средства и хора за работа в сходни домове “, съобщи тя.

Според данните на публичния бранител точно неналичието на квалифицирани фрагменти за сходна профилирана и здравна грижа води до неприятните условия в домовете.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР