Общественият защитник Мая Манолова подозира, че депутатите имитират промяна по

...
Общественият защитник Мая Манолова подозира, че депутатите имитират промяна по
Коментари Харесай

В НС имитират промяна за банковото заробване и колекторските фирми, подозира Манолова

Общественият бранител Мая Манолова подозира, че депутатите имитират смяна по проблемите, свързани с частни правосъдни реализатори, банки, компании за бързи заеми и колекторски компании . Манолова изрази това в Стара Загора, където се срещна с жителите, които имат проблеми от това естество.

Припомняме, Европейска комисия към този момент стартира наказателна процедура против страната ни през месец януари тази година. България има период от 2 месеца, с цел да промени законодателството, който период изтича скоро.
 Сблъсъкът кредитори против нередовни длъжници мина на парламентарно равнище
Сблъсъкът кредитори против нередовни длъжници мина на парламентарно равнище

Манолова предлага 4-степенна отбрана на длъжниците

" Използвам и този случай от една приемна, обвързвана с финансовото иго на жителите, че този път имитацията няма да мине. Европейска комисия следи и в случай че България не направи съответни промени в законодателството, ще има и имуществени наказания, които , за жалост, няма да бъдат платени нито от Народното събрание, нито от държавното управление, ще ги платят българските жители ", безапелационна беше Манолова.

Тя съобщи, че ще упорства за приемането на съответни промени, които да защитят жителите против безобразията на компаниите за бързи заеми, банки, разнообразни монополисти, мобилни оператори, ВиК, " Топлофикации " и други, които, по думите ѝ, вследствие на облекчените правосъдни процедури " обезкостяват жителите " .

" Става дума за неравноправни клаузи, главно в контракти сред жители и компании за бързи заеми, сред жители и банки, които оскъпяват неведнъж получените суми ", акцентира публичният бранител и даде за образец жена, която е получила сума от бърз заем в размер на 5 000 лева, а сега дължи 15 000 лева, в случай, че е плащала в продължение на няколко години.

Омбудсманът изясни, че става въпрос за най-малко двойно увеличение на задълженията против компании за бързи заеми, като обстановката и при банките била същата.
 Данаил Кирилов подготвен да разисква ограничението на привилегиите на банките
Данаил Кирилов подготвен да разисква ограничението на привилегиите на банките

За това настоя националният омбудсман Мая Манолова

" Предприели сме дейности, при започване на този месец, дружно с моя екип, представихме законопроект , който да отбрани жителите против тези свръх привилегии на компании за бързи заеми, на колекторски компании, на банки, който представихме и в правната комисия, който беше припознат от депутати от правната комисия и импортиран в Народното събрание ", успокои Манолова хората.

По думите й този законопроект дава гаранции на жителите, че съдът служебно ще следи за съществуването на неравноправни клаузи и при положение, че такива са налице, те ще бъдат обявявани за оскъдни и по този начин сумите няма да бъдат събирани.

Манолова обаче е обезпокоена, тъй като в Народно събрание бил импортиран и различен план, който още веднъж " оставял ножа и хляба в банките " и който нямало да реши проблемите със свръхправомощията на банките.

" По отношение на банките предлагаме да се даде опция на длъжника да може да спре насилственото осъществяване . Тъй като банките в този момент по една облекчена процедура единствено въз основа на извлечения от сметки се доставят със заповед за неотложно осъществяване и стартират да продават имуществото на длъжника ", изясни още Манолова и добави, че предлага още длъжникът да може да изиска от съда да направи инспекция за съществуването на равноправни клаузи , а също по този начин и дали вярно е изчислен дългът, и дали правилно са пресметнати импортираните вноски, лихвите и другите спомагателни разходи.
 Сблъсъкът нередовни длъжници - кредитори отново се реалокира на политическата сцена
Сблъсъкът нередовни длъжници - кредитори отново се реалокира на политическата сцена

Държавнически безконтролно е да се употребяват като инструмент в засилващите се политически битки, предизвестява Петър Илиев
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР