Общественият статус на шкембе чорбата в България е доста интересен.

...
Общественият статус на шкембе чорбата в България е доста интересен.
Коментари Харесай

Българският пътеводител в света на шкембе чорбата

Общественият статус на шкембе чорбата в България е много забавен. Някои я дефинират като непреходна национална класика, а други като ядене на простолюдието за борене на махмурлук. Независимо от трендовете в храненето обаче, тази млечна, пикантна и мазничка чорба от телешко (а от време на време агнешко шкембе) резервира всенародната обич.

Именно нестихващата (още от първата лъжица) обич към шкембе чорбата става и повода група запалянковци да се впуснат да обикалят София и България, с цел да намерят най-знаковата шкембе супа.

Шкембо ценителите основават Шкемб`O Guide или така наречен справочник на българския шкембеджия. В него те разказват и правят оценка заведенията, в които се предлага шкембе супа. Защото българинът несъмнено обича шкембето.

Хората от Шкемб`O Guide са дребен екип от " луди, млади шкемб О`любци ", които заобикалят светлините на прожекторите. За сметка на това пък с готовност описват за именитата, обичайната и лековита шкембе супа.

Шкемб О`Идеята, както сами я назовават, се заражда непринудено - лятото, на морето преди няколко години. И защото шкембето е с обичаи в България, вземат решение да показват местата, където се подготвя по метод, който им харесва.

 Снимка 400421

" Първоначално започнахме с шкембето в масло, тъй като и до ден сегашен то е от обичаните ни бирени мезета, само че нашите почитатели непрекъснато ни питаха и пишеха за шкембе чорбата ".

За да са в интерес на хората, които ги следват, вземат решение да насочат вниманието си към класиката. И по този начин към този момент пет години обикалят и дават своите оценки за всяко шкембе, което пробват, следвайки няколко съществени цели.

На първо място от Шкемб`O Guide желаят да покажат на феновете на тази " вълшебна запарка ", къде се предлага качествена супа, поради която си коства да се връщат и то не веднъж.

Другата им е цел е да накарат заведенията, които оферират шкембе супа, да я включат в целогодишното си меню. Поради тази причина основават и хаштага #шкембечорба365.

" Няма по какъв начин да пропуснем и задачата ни да отучим готвачите да поставят " неразрешената фалшификация " в чорбите си ". А под неразрешена фалшификация шкемб О`любците имат поради събирателно название за натриево-глутаматените универсални подправки от вида на Picantina, Vegeta, Maggi и други.

Не единствено неразрешената фалшификация може да се окаже повода за ужасна шкембе супа, която дълго време няма да забравим. Споменът за най-лошата шкембе супа, която Шкемб` O Guide са опитвали, е в заведение в черноморския Лозенец, в което " ни предложиха неясно кремава чорба с три, четири късчета " медуза ".

 Снимка 400422

Но до момента в който горчивият спомен с кофти чорба се дефинира елементарно и трае дълго, доста по-трудно е да се даде отлична оценка на съвършеното шкембе. Всяко оценяване се образува по няколко критерия - подправки, бульон, месо и обща характерност на заведението, която включва обслужване, хигиена, атмосфера .

Именно на тяхна база са основани и оценките от едно до 10 в друг цвят, надлежно именувани като " Шкембето не става въобще " (от едно до четири и половина) " Компромисно шкембе " (от пет до пет и половина), " Шкембе вид " Ста`а " (от шест до шест и половина), " Добро шкембе " (от седем до седем и половина), " Много положително шкембе " (от осем до осем и половина), " Знаково шкембе " (от девет до 10).

 Снимка 400419

Как протича една ваша дегустация?
След като сме избрали заведение, което сме забелязали или са ни предложили наши почитатели, отиваме, сядаме и, естествено, поръчваме шкембе чорби.

На първо място преценяме дали чесънът с оцет и пиперът са добре поддържани, пресни и в задоволително количество. Подправяме чорбите и се заемаме с бульона. Предпочитаме го с по-голяма компактност и с изразен мирис на мляко и масло.

Почитатели сме на великодушната запръжка, напълно покриваща чорбата с наситено пиперен цвят. В никакъв случай " неразрешената фалшификация " не трябва да е част от супата, която дегустираме. Хубаво е мръвките да бъдат задоволително за порцията, тъй че до последната лъжица бульон да има и от тях.

Размерът им също има значение. Обичаме ги с умерена величина - нито доста ситни, нито на басамаци. Разбира се, от самото начало снимаме детайлите, които след това да покажем на почитателите си.

Опишете съвършената шкембе супа?
400 мл парещ бульон с преобладаващо количество млекце, обилие от нежни части шкембе, богата запръжка с тонове масло и първокласен благоуханен червен пипер, безупречни подправки от чесън с оцет и предостатъчно пикантен пипер. Шкембе чорбата е простичка чорба, само че наложително би трябвало да бъде приготвена с внимание към всяка съставна част.

Препоръчайте три места в София, където да хапнем хубаво шкембе.
Местата са повече от три, тъй като всички получили грамоти се стараят да поддържат и да подвигат качеството, по тази причина ще изброим заведенията, които са със статут " Знакова шкембе супа ".

Такива са Ракия ракета Бар, Камен Дел, Magdanoz, Grindhouse, La Cattedrale, Catch` A Mak, Подъ липите, Chef`s, Мерак, Пърленките, Банкович, Златния ГрошЪ.

Всички те оферират супа, за която да искаш да се върнеш, а това е повече от задоволително.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР