Общественият съвет по околна среда обсъди проверките в предприятия и

...
Общественият съвет по околна среда обсъди проверките в предприятия и
Коментари Харесай

Община Русе ще променя такса смет по селата според количеството отпадъци

Общественият съвет по околна среда разиска инспекциите в предприятия и въвеждането на ниско емисионни зони в Русе

На съвещание на Обществения съвет по околна среда в Русе, извършено в понеделник, бяха разисквани резултатите от осъществени взаимни инспекции от Община Русе, РИОСВ-Русе и РДНСК-Русе на предприятия, евентуални източници на замърсяване, и идните промени в метода на установяване на размера на таксабитови боклуци. В дневния ред бе включено и показване на данни за дните с превишения на средноденонощните правила (СДН) на ФПЧ10 на територията на Русе за 2022 година, както и информация по отношение на въвеждането на зони с ниски излъчвания (ЗНЕ).

За интервала от 2 до 6 февруари са осъществени инспекции в три предприятия от общо 19, избрани от Регионална инспекция за опазване на околната среда като евентуални източници на замърсяване на въздуха и околната среда на територията на община Русе. Инициативата за инспекциите е на кмета Пенчо Милков, като през идващите седмици предстоят визити и в останалите 16 предприятия.

Присъстващите членове на Съвета бяха осведомени за идните промени в метода на установяване на размера на таксабитови боклуци, като главният миг е внедряването на интегрирана система с премерване на количество генериран боклук на всеки обособен парцел в дребните обитаеми места. Предвидено е сметосъбиращата компания да разполага със софтуерна система за записване на данни от пътния маршрут, информация за идентификация на съдовете и тежестта на отпадъка в тях, като бъде възложен пряк достъп на Община Русе до данните от нея. Сметосъбиращите коли ще са с инсталирана и работеща автоматизирана система за претегляне тежестта на отпадъка в съдовете, които от своя страна е належащо да са снабдени с чип, допускащ записването на данните.

Въпреки че все още не е създадена и оповестена методика на национално равнище за метода на установяване на размера на таксабитови боклуци, в най-скоро време ще бъде образувана комисия от общински чиновници, която да приготви и проучва вероятните основи, използвани за Община Русе. Промените, които са написани в Закона за локалните налози и такси, следва да бъдат прегледани и гласувани от Общински съвет-Русе.

Присъстващите на съвещанието бяха осведомени и с информация за дните с регистрирани превишения на ФПЧ10 на територията на гр. Русе за 2022 година До месец ноември автоматизирана измервателна станция (АИС) „ Възраждане “ е отчела превишаване на оптимално допустимия брой дни с нараснала централизация на ФПЧ10, а АИС „ Дружба 2 “ - доста по-малко на брой превишения на СДН на ФПЧ 10 на годишна база.

Представено бе и предлагането за въвеждане на зони с ниски излъчвания (ЗНЕ) на територията на града. Основната цел е възстановяване на качеството на въздуха, като ще се възпират най-замърсяващите транспортни средства да навлизат в избрани региони.

Представители на Обществения съвет зададоха и въпроси, свързани с наложените наказания на изпълнителите на Водния цикъл във връзка със съблюдаване наредбите на Наредба №15 и Наредбата за запазване на околната среда на територията на Община Русе. За интервала от месец март до декември 2022 година са издадени 65 констативни протокола с наставления от осъществени настоящи инспекции по сигнали, и са формирани 4 акта за определяне на административни нарушавания на ВиК-ООД Русе, свързани с нерегламентираното изхвърляне или занемаряване на строителни боклуци отвън избраните за задачата места. Санкциите към „ Нелсен непорочност “ за 2021 година са в размер на 27 000 лева, а за 2022 година - 15 000 лева

Обсъдена бе и активността на брикетената фабрика в Източна промишлена зона. След извършен диалог с представител на предприятието бе планувано посещаване на територията му за през днешния ден от чиновници на Община Русе и членове на Обществения съвет по околна среда.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР