Общественият съвет към Централната избирателна комисия е изпратил до Комисията

...
Общественият съвет към Централната избирателна комисия е изпратил до Комисията
Коментари Харесай

ЦИК изпрати становище за мерките за изборите в условия на пандемия

Общественият съвет към Централната изборна комисия е изпратил до Комисията по правни въпроси и ръководителите на парламентарни групи Становище за подготовката на избори в изискванията на пандемия и информация за ограниченията, подхванати от други страни, провели избори в изискванията на пандемия.

Проучени са положителните практики през 2020 година от близо 100 национални и локални избори по целия свят, от които 29 в Европа.

Общият извод на Обществения съвет към ЦИК е, че провеждането на избори в условия на пандемия е допустимо, само че изисква деликатно обмисляне, съответни ограничения за сигурност и законодателни промени.

Препоръчва се да се минимизира нуждата от физически контакт сред хората, както и сред хората и материалите. Като се стартира от опцията за онлайн съвещания на районните изборни комисии, онлайн регистрация на партии, обединения и претенденти.

Дистанционно образование на комисиите, като по електронен път се подават документи за регистрация на организации наблюдаващи на изборите.

Сред употребяваните по света ограничения са персоналните средства за отбрана за членовете на секционните комисии, като целесъобразни или наложителни за гласуващите.

Препоръчва се надзор при реда на чакащите пред секциите върху брой на хората в изборното помещение, периодическа стерилизация на постоянно докосвани повърхности, проветряване на пространства и още.

За гласуването на поставените под карантина мнението е, че присъединяване на тази категория гласоподаватели не може да бъде анулирано или безразсъдно лимитирано. От получения опит в други страни има образци за потребление на преносима изборно кутия за тези жители.

Предлага се също гласоподаване по пощата в няколко консулски изборни окръга в Западна Европа, където отварянето на секции евентуално няма да бъде разрешено от съответните управляващи.

Предложението ще бъде показано на Народното събрание при вероятно отваряне на Изборния кодекс в идващите седмици.

За да се подсигурява бистрота на изборния развой, се предлага и законодателят да планува опция да се снима и излъчва в действително време броенето на бюлетините и определяне на резултатите от гласуването.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР