Общественият съвет към комисията по електронно управление излезе с анализ,

...
Общественият съвет към комисията по електронно управление излезе с анализ,
Коментари Харесай

Машините не влияят на избирателната активност, счат данните от анализ

Общественият съвет към комисията по електронно ръководство излезе с разбор, който демонстрира, че машините не са виновни за ниската изборна интензивност. Участници в полемиката за връщането на хартиената бюлетина в електронната комисия подчертаха, че машинният избор съществено смъква и броя на недействителните бюлетини, оповестява БНР.

С данните анализът желае да обори главната рецензия, че машините въздействат негативно на интензивността. На всички избори, без значение от това дали се употребяват машини или хартиени бюлетини, се следи негативната взаимозависимост сред броя гласоподаватели по лист и интензивността. Нямало е и смяна в междинната изборна интензивност от 2013-та година до момента. Георги Пенчев от " Общество БГ ", което взе участие в Обществения съвет, сподели:

" Ако ние би трябвало да кажем, че машините са повлияли отрицателно, то ние би трябвало да забележим негативна наклонност тъкмо в секциите, в които е имало смяна от хартия към машина и анализът демонстрира недвусмислено, че не е имало такава смяна и затова отсам може да бъде изработен изводът, че машините не са повлияли негативно ".

" Докладът отразява и обстоятелства, а не политически тези ", изясни още Пенчев и акцентира, че дребният брой недействителни бюлетини също е в изгода за опазване на машинното гласоподаване:

" 169 009 недействителни бюлетини на изборите през 2017 година против 11 000 с машинното гласоподаване, т.е. разликата тука е от порядъка на 150 000. Когато машината е изкарала това известие " Дневникът е фалшифициран " процесът е минал към хартиено гласоподаване и по този метод, в случай че има операция, незабавно сме я хванали и сме минали към хартията ".

Докладът предлага Централната изборна комисия да сътвори потенциал за ръководство на машинното гласоподаване, без значение от външен снабдител, основаването на обществени процедури за бистрота, даването на опция за наблюдаване и публичен надзор върху процеса на ръководство на машинния избор.

 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР