Общественият ефект от дебата за Истанбулската конвенция е сериозен -

...
Общественият ефект от дебата за Истанбулската конвенция е сериозен -
Коментари Харесай

"Галъп": 58% от българите не одобряват Истанбулската конвенция

Общественият резултат от дебата за Истанбулската спогодба е сериозен - голямата част от пълнолетните българи се оказват въвлечени в него, съществено е неодобрението към документа, разясняват от "Галъп интернешънъл ".

Други тематики от обществения спор в последните дни срещат утвърждение - да вземем за пример, инспекциите на способените органи в разнообразни браншове. Това са част от изводите от изследователската стратегия на "Галъп интернешънъл ", самостоятелна от външно финансиране. 86 на 100 са чули за Истанбулската спогодба. Сред тях 58 на 100 не утвърждават България да я одобри, а 19 на 100 утвърждават България да одобри документа.

Съотношението е почти три към едно. Останалите се двоумят. Във всички обществени групи доминира отрицанието. Известно изключение са последователите на ГЕРБ, където близо една трета одобряват конвенцията, а две пети я отхвърлят, означават социолозите. Те показват, че по този въпрос надали има голяма осведоменост, само че в такива публични полемики е значимо да се ревизира най-много какъв облик се е основал.

Общият имидж на конвенцията явно е отрицателен за българите. От тематиките от последните дни очевидно съществено се поддържат най-много другите видове инспекции на съответните контролни органи - инспекции на имущество, инспекции на кметове, инспекциите в железниците и така нататък Например, 78 на 100 споделят мнението, че в никакъв случай не е късно да се ревизира нечие благосъстояние. 20 на 100 обаче считат, че към този момент е доста късно.

По мотив скорошните разкрития във връзка с железниците, респондентите са помолени да дадат цялостна оценка на БДЖ по скалата от 2 до 6. Средната оценка е 3.2. Тя е много невисок отзив за общото положение на железниците, въпреки и да не е безнадеждно неприятен. Обществото е абсолютно според, че ситуацията с сходни системи като железниците е прекомерно тежко, само че дава и шансове за коригиране, разясняват от "Галъп ". Данните са от проучване "лице в лице " ( "Политически и стопански показател на Галъп интернешънъл ") измежду 776 души, извършено сред 2 и 9 февруари, както и от експресен сондаж, сбъднат сред 31 януари и 1 февруари измежду 801 души.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР